Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margot Wallström vill bygga EU-by i Smedjebacken

/
  • Wallströms gillande. Det nya EU-hotellet (nederst) får 100 dubbelrum och byggs i bergslagens naturliga material som timmer, slaggsten och med ett tak som ska symbolisera gräsrotstänken i EU.
  • Fyra år. I fyra år har Samarkands vd Björn Knutsson och kommunalrådet Leif Nilsson jobbat för en idé om att placera Smedjebacken på Europakartan med en EU-by.

Annons

För snart fyra år sedan väcktes inom Samarkand2015 en ide om en EU-by i Smedjebacken och i en framtid en EU-by i varje unionsland. Kommunalrådet Leif Nilsson (s) och nuvarande riksdagsledamoten Carin Runeson (s) nappade direkt medan andra undrade vad det här med EU-byar var för något.

- Min ide var att bygga mötesplatser för vanliga EU-medborgare. Vi skrev till Margot Wallström och det ena har gett det andra, berättar Björn Knutsson vd i Samarkand.

Samarkand2015 är ett samverkansbolag mellan bland annat Ludvika och Smedjebackens kommun, Ovako, ABB och landstinget.

Projektet har länge hållits internt (men förankrats brett i EU) eftersom det hade varit lätt att lokalisera EU-byn var som helst.

Nu är det Smedjebacken som gäller och man har i pilotfasen fått utelämna en rad kommuner från Spanien, Malta, Tyskland och Italien som också ville vara med. I pilotfasen så ska EU-byar växa upp i Kerry County på Irland, Larnaca på Cypern och i Petrosani i Rumänien.

- Vi sökte ekonomiskt stöd till pilotfasen hos EU den 15 februari, berättar Knutsson som nu förbereder för ett besök från en TV-kanal i Bryssel som intresserat sig för EU-byn och gillade vårt underifrån perspektiv. I mars ska vi hålla en utfrågning i Bryssel om projektet, Margot Wallström ska inledningstala, berättar Knutsson som också avslöjar att riksdagsman Kenneth Johansson (c) blev entusiastisk när han nyligen fick information om EU-byn.

- Han ville att det ska bli Sveriges paradgren när vi håller i ordförandeskapet i EU 2009, berättar Knutsson och Ulf Hildebrandt som skrivit fram EU-ansökan.- Den innehåller 40 olika aktiviteter mellan augusti 2007 och juni 2008. Vi börjar som ett ettårigt projekt och testar, det gäller att skapa ett bra innehåll. Vi ska bygga ett basutbud som kryddas med aktiviteter, säger Hildebrandt.

Kring projektet har man utvecklat en vision med de byggnader som ska finnas i EU-byn i en framtid. Byarna som ska finnas i varje land ska bygga på sitt lands särart. Den i Smedjebacken ska byggas mycket Bergslagsaktig med hotell- restaurangbyggnaden i timmer och med ett centralt "torn" i slaggsten. Grästaken symboliserar gräsrotstanken. Det är arkitekt Göran O Sundell som skissat visionen efter diskussionen om projektet.

Det blir aktivitetshus i form av ett auditorium i bersgslagsmaterialen som ska ta 200 besökare, i visionen finns kunskapshus och annat. Men var ska EU-byn byggas?

- Vi har många platser, hamnen, kanske i Västansjö... Nära vatten ska det vara. Barken är vårt paradis, säger kommunalrådet Leif Nilsson.

- Det här är ett fantastiskt projekt som vi utvecklat i Samarkand2015. Jag förstår om många nu gnuggar sig i ögonen och undrar vad vi håller på med. Men har vi råd att avstå om EU satsar på det?

- En EU-by kommer att bli berikande för Smedjebacken, Dalarna och hela EU, bedömer Nilsson som hoppas att Smedjebacken med projektet blir centralt placerat på hela EU-kartan.

Det blir Smedjebackens kommuns ekonomichef Lars Nylen som kommer att hålla i projektet när det nu går från ide till ett förverkligande.

1. Mötesplats för vanliga människor från olika EU-länder som lockas till demokratiseringsprojektet från olika folkrörelser och intresseorganisationer.

2. Basverksamhet, en mötesplats och en brygga mellan folket och det som pågår i EU.

3. Evenemang med europateman inom teater, film, musik, festivaler och konferenser. Höjdpunkten är Europadagen den 9 maj.

4. En bro mellan de besökande EU-medborgarna och EU-byarnas befolkning.

5. Bygga nätverk och erfarenhetsutbyte.

Mer läsning

Annons