Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestation samlade stora skaror

/
  • I och med vintersolståndet går vi mot ljusare tider och det underströks lite extra av de många ljuskällor som Ludvikaborna tagit med sig och placerade ut efter strandkanten vid Skuthamn.
  • Det var alla åldrar representerade när Ludvikaborna tog sig till Skuthamn för att hylla ljuset och gemensamt ta avstånd från våld.

Många, många hundra – hur många var omöjligt att räkna – samlades på torsdagskvällen vid Skuthamn för att tillsammans manifestera mot det våld som drabbade Ludvika förra helgen.
I skenet av en mäktig brasa, marschaller och risballonger som steg mot skyn lyssnade täta led av unga och gamla Ludvikabor till tal av prästen Carl Axel Hagberg, kommunalrådet Maria Strömkvist och kyrkoherde Gunnar Persson.

Annons

Ceremonin inleddes med att Anders Eldestrand spelade Amazing grace på trumpet varefter Carl Axel Hagberg klev upp på podiet.

Han pratade om kampen mellan ljus och mörker och att man just på den plats alla befann sig går mot ljusare tider och att det om ett antal månader är dags att ta ett dopp i Väsman.

– Vad är det för stad vi vill ska växa fram, dom trottoarer vi betalat med våra skattepengar vill vi inte ska vara besudlade med blod.

Hagberg manade till eftertanke och inte låta hat och främlingsfientlighet få fäste och ville att kvällen vid Skuthamn skulle bli en hyllning av ljuset och värme mellan människor, oavsett hudfärg och bakgrund.

– Bakom varje brottsling finns också en människa, var hans budskap.

Han citerade Elsie Ottesen-Jensen; förbanna inte mörkret – tänd ett ljus.

Kommunalrådet Maria Strömkvist tyckte att den uppslutning som manifestationen fått visade att det finns mycket kärlek och omtanke i Ludvika.

– Den vecka som varit i Ludvika har varit oerhört mörk men nu går vi mot ljuset och det goda, sa hon.

Birgitta Hamberg och Mats Nyström från Ludvika församling sjöng och ledde också allsången till Triads välkända Tänd ett ljus.

Mer läsning

Annons