Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många kallade, men få svarar

Annons

"Vill du ha den alkohol du beställt och som nu ligger och väntar vid tullen?" Så kan budskapet sammanfattas i utskicken som ska ut till tusen och åter tusen svenskar som Skatteverket och Tullverket nosat rätt på. Svarar du ja har du en viss tidsperiod på dig att lämna in en deklaration till Skatteverket. Svarar du nej hälls alkoholen ut av tullen. Svarar du inte alls skickar Skatteverket en egen beräkning på din skatt till dig.

- Såhär mitt i semesterperioden ger vi dem lite längre tid på sig med deklarationen, säger Ragnar Malmberg, kontorschef vid Skatteverket i Ludvika.

Än så länge har bara 50 deklarationer lämnats in från de svenskar som kontaktats och vill ha sin alkohol från tullen. Ragnar Malmberg är övertygad om att det blir fler än så och ser det inte som något problem att inte fler svarat än.

- Min erfarenhet är att de allra flesta människor vill göra så rätt det går, även med skatt. Fler deklarationer kommer efter semestern, säger Ragnar Malmberg.

Desto fler är det som i nuläget ringer och frågar om hur mycket och hur de ska betala. Varje dag kommer det samtal med sådana frågor.

- Visst finns det människor som är upprörda också. Men de flesta är inte det, de vill veta vad det kommer kosta dem att tacka ja och vad som händer om de säger nej, säger Ragnar Malmberg.

Att få iväg utskicken på de över 6 000 beställningarna Skatteverket har information om, och de 7 000 beslag tullen gjort kommer ta tid. Även vid Skatteverket har delar av personalen semester och det begränsar antalet utskick som kan göras.

- Vi ska ju också kunna ta hand om det vi får in i skälig tid. Och då har vi ändå omfördelat resurser för att kunna ta hand om det som kommer in, säger Ragnar Malmberg.

Fler utskick är med andra ord att vänta efter augusti.

Fakta: Alkoholskatten

Skatten beräknas per liter och volymprocent och är uppdelad i fyra kategorier. Skatten på öl och vin är lägre än för sprit så som vodka. Vad skatten skulle bli på en liter ren alkohol (501,41 kronor) är utgångspunkt för beräkningarna. Utifrån den summan divideras en kostnad fram beroende på dryckernas alkoholhalter och mängd.

Därför blir skatten på 25 liter 40-procentig vodka 5, 000 kronor medan 25 liter öl med över 2,8 i volymprocent ger en skatt på 202 kronor.

Följande visar exempel på skattesatsen i två av kategorierna.

Öl

Volymprocent Skattesats/liter

Över 0,5 högst 2,8 0 kronor

Över 2,8 1,47 kronor

Vin och andra jästa drycker än vin och öl

Volymprocent Skattesats/liter

Över 1,2 högst 2,25 0 kronor

Över 2,25 högst 4,5 7,58 kronor

Över 4,5 högst 7 11,20 kronor

Över 7 högst 8,5 15,41 kronor

Över 8,5 högst 15 22,08 kronor

Över 15 högst 18* 45,17 kronor

* Gäller enbart för vin.

Källa: Skatteverket

Mer läsning

Annons