Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnt möte – trots starka åsikter

/
  • Nästeschefen Pär Sjögren från Borlänge höll ett tal på temat
  • Polisens närvaro gjorde att det offentliga mötet gick lugnt till. Inga gripanden behövde göras under dagen.
  • Drygt 200 Ludvikabor hade samlats i korsningen Storgatan–Carlavägen för att följa Svenska motståndsrörelsens offentliga möte.

Lite munhuggeri och några knuffar.
Allvarligare än så blev det inte när den militanta och fascistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen på lördagen höll ett offentligt möte i Ludvika.
– Alla har skött sig exemplariskt. Vi har inte gjort några gripanden, kommenterade polisens insatschef Jocke Sohlberg.

Annons

Så sent som i torsdags fick Svenska motståndsrörelsen tillstånd för sitt offentliga möte.

Samma dag gjordes ett upprop på organisationens hemsida, där man uppmanade anhängare och allmänhet att ta sig till korsningen Storgatan–Carlavägen för att höra nästeschefen Pär Sjögren från Borlänge hålla ett tal på temat "Massinvandringen, en tickande bomb".

Redan vid 11-tiden på lördagen visade polisen sin närvaro i centrala Ludvika.

Hur många de var ville insatschefen inte uppge, men uppskattningsvis hade ett 15-tal poliser, från bland annat Falun, förstärkt Ludvikakåren.

Svenska motståndsrörelsen hade aviserat att mötet skulle starta klockan 12, och när de en kvart efter utsatt tid kom marscherandes längs gågatan hade närmare 200 Ludvikabor samlats vid korsningen Storgatan–Carlavägen.

På plats fanns även ett 30-tal motdemonstranter, som i en så kallad tyst demonstration höll upp plakat för att visa att de inte sympatiserar med Svenska motståndsrörelsens åsikter.

Bland motdemonstranterna fanns representanter för både Moderaterna, Vänsterpartiet, Moderata ungdomsförbundet (MUF), Ung Vänster och den antirasistiska ungdomsorganisationen Ung mot rasism.

– Det är viktigt att visa att man inte tolererar de åsikter de (Svenska motståndsrörelsen) står för, förklarade HåGe Persson, moderaternas gruppledare i Ludvika.

Redan innan nästeschefen Pär Sjögren inledde sitt tal uppstod lite tumult när en person tyckte att en av motdemonstranterna försökte dölja sitt ansikte med en halsduk.

Polisen var dock snabbt på plats och lyckades sära på meningsmotståndarna innan några mer våldsamheter än lätta knuffar uppstod.

Efter att ha riggat upp en högtalare fattade så Pär Sjögren mikrofonen vid 12.30-tiden.

"Svenskar! Återigen har en svensk fallit offer för den extrema främlingsimport som alldeles för länge har tillåtits pågå till Sverige", inledde han sitt tal och syftade på dödsmisshandeln av Tommy Lundén.

Han fortsatte med att gå till angrepp mot politiker, bland andra kommunalrådet Maria Strömkvist (S) som enligt Sjögren "stödjer förstörelsen av vårt land".

Även media fick sig en känga för att de i tidningsartiklar "spyr ut sitt hat mot de som arbetar för en förändring som är till gagn för svensken" och "censurerar sanningen".

Efter det tio minuter långa talet skingrades folksamlingen snabbt, samtidigt som de drygt 30 representanterna för Svenska motståndsrörelsen stod kvar för att svara på frågor och ta emot anmälningar till den föreläsning som Pär Öberg, medlem och lokal arrangör, skulle hålla på eftermiddagen.

Exakt var föreläsningen ägde rum är oklart, men Pär Öberg hintade om att den skulle anordnas "i en bystuga i utkanten av Ludvika".

Han avslöjade även vilket mål Svenska motståndsrörelsen har i Ludvika.

– Planen är att ta makten, men det är på lång sikt. Nu vill vi ingjuta mod i befolkningen.

Mer läsning

Annons