Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvika lockar- ingen

Annons

Landstinget Dalarna söker inte bara med ljus och lykta efter distriktsläkare till Västerbergslagen. Det är pannlampa och strålkastare för personalenheten.

Den sista maj gick ansökningstiden ut för tre tjänster som utannonserats och resultatet är nedslående:

"Vi inte fått någon sökande på de utlysta tjänsterna" meddelar Birgitta Silfverin på Ludvika lasaretts personalenhet.

Kvalifikationerna som eftersöks är att personen är i slutet på sin ST-tjänstgöring eller färdig specialist i allmänmedicin.

Närsjukvårdschef Claes-Göran Björck berättar varför ingen söker:

- Det ena är att det är nationell brist på allmänläkare. Det andra är att vi har besvärlig situation i Dalarna och den är värst i Västerbergslagen, för det är svårt att motivera läkare att flytta dit där bemanningen redan är dålig.

- Vi försöker att trycka på det goda som finns, med trevliga arbetskamrater och fin natur. Vi har annonserat i omgångar och under 2006 skrevs personliga brev till en mängd läkare, med någon anknytning till Västerbergslagen.

Varför går det att få stafettläkare till Ludvika norra när det saknas läkare till dessa fasta tjänster?

- Stafettläkare har frihet att bestämma sina arbetstider själv och får betydligt bättre betalt de veckor man jobbar.

Vad tänker ni göra nu när platsannonserna inte gett en enda sökande?

- Vi jobbar hela tiden med rekryteringar och just nu finns ett antal kontakter i Tyskland och Holland. De ska titta på våra vårdcentraler och då ska vi visa dem vår vackra bygd. De bästa metoderna är att visa upp vad vi har och på så sätt marknadsföra primärvården.

- Det här är en ödesfråga. I förlängningen ser vi en hög medelålder bland allmänläkare och när de försvinner kanske det måste till en omstrukturering av primärvården. Vi måste helt enkelt lyckas med rekryteringar, även om det kanske måste kosta mer än vi trott. Det är besvärande.

Mer läsning

Annons