Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvika – Dalarnas bästa kulturskolekommun

/
  • Det firades bland kulturskolans personal när beskedet om att man rankas högst i Dalarna. Chefen Magnus Carlsson vid tuban.

Det rådde munter och uppsluppen stämning i kulturskolans lokaler på Kyrkskolan i Ludvika på måndagseftermiddagen.
Anledningen var beskedet att Ludvika rankas som Dalarnas bästa musik- och kulturskolekommun och inte nog med det, dessutom på tredje plats i hela Sverige.

Annons

Det är Lärarförbundet som varje år sedan 2009 presenterar en rankinglista över landets kommuner när det gäller musik- och kulturskolor. Den bygger på statistik från Sveriges kommuner och landsting samt på uppgifter från Sveriges kulturskoleråd.

Ludvika låg högt även i fjol, som femma i landet och gick nu alltså upp på tredje plats.

– Självklart är det jätteroligt för oss som jobbar inom kulturskolan, summerade chefen, Magnus Carlsson, innan det var dags för gruppfoto och tårtätning.

Rankingen grundas på tre kriterier – vilka resurser kommunerna ger verksamheten, avgifternas storlek och andelen deltagare av det totala elevantalet.

Ludvika och Smedjebacken samarbetar i Västerbergslagens kulturskola men för Smedjebacken är rankingen ingen vidare läsning. Ludvikas grannkommun placeras nämligen på 90:e plats av 282 kommuner. Sju kommuner finns inte med alls på listan, naturligt nog eftersom man där helt saknar egen musik- eller kulturskola.

Dansen är absolut populärast hos oss och när det gäller instrument dominerar gitarr. Teater och musikal lockar också många, upplyste Magnus Carlsson.

Under kulturskolan ligger även digitalt skapande, där eleverna jobbar med både musik och bild.

– Vi har bra fart på verksamheten och duktiga lärare, sammanfattade Magnus Carlsson.

Fotnot: För andra året i rad placerar sig Jämtlandskommunen Ragunda som etta följd av snabbklättraren Örnsköldsvik och med Ludvika på tredje plasts.

Mer läsning

Annons