Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljudböcker blir allt mer populära

/
  • Utlåningen minskar i landet. Samtidigt är det fler som går över till att lyssna på böcker och det märks på Smedjebackens bibliotek. Här lånar Emma Gustavsson en ljudbok av Marie Ohlsson.  Foto: Thomas Isaksson

Annons

- Det som gör att vi har ökat utlåningen beror på ljudböckerna. Vi gjorde en storsatsning och köpte in en hel del i våras. Det är väldigt många som har kommit på nöjet med att lyssna på ljudböcker, tanter som står och stryker till exempel, berättar Marie Ohlsson, som är verksamhetsansvarig på Smedjebackens bibliotek.

- Trenden i landet är ju att utlåningen minskar. Samtidigt är det fler som går över till att lyssna på böcker och det ser ju vi här.

Alla möjliga genrer av ljudböcker lånas, men mest populära är deckare. Biblioteket gjorde en storsatsning i våras och köpte in det senaste när det gäller böcker, ljudböcker och filmer och det kan vara en bidragande orsak till att utlåningen ökat.

- Vi försöker köpa in de nyaste och det är ju väldigt populärt. Jag tror att det har lockat många att komma hit, säger Marie Ohlsson.

Hon berättar att de även lånar ut mycket dvd-filmer. Till skillnad från mackarna i Smedjebacken hyr de ut filmer i tre dygn istället för ett. Dessutom kostar det bara en tjuga.

- Barnfamiljer tycker att det är helt perfekt när de kan låna filmer hela helger.

På biblioteket har det även varit en hel del besökare under sommaren.

- Vi har haft väldigt mycket besök. Vi har alltid mycket besök på sommaren och det är speciellt vår filial i Söderbärke som lever upp sommartid, säger Marie Ohlsson.

Hon berättar att det är många turister som lånar på biblioteken under sommaren. Stockholmare passar till exempel på att läsa populära böcker som det kan ta lång tid att få tag på i storstaden.

Den senaste tiden har många bibliotek satsat lite extra på att folk ska kunna lyssna på böcker och musik via nätet. Men i Smedjebacken finns det inte några e-tjänster än.

- Nej, tyvärr har inte vi det... Vi får locka hit dem istället, säger Marie Ohlsson optimistiskt.

Mer läsning

Annons