Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livfullt hos somalier i den ljusa föreningen

/
  • Svenska och somaliska och mycket däremellan får Foos, Sumaya, Rahma och deras kompisar lära sig i Ileys lokaler i Marnäs.
  • Faisa Khalid och hennes kompisar gillar att gå till Ileys lokaler. Här får de bland annat läsa koranen och lära sig om somalisk kultur. Faisa har bott i Ludvika i 3,5 år och funnit sig väl till rätta.
  • Hasan Mohamud och Sahal Mohamad Musa, med sonen Hamza, berättar att Ileys föreningslokal blivit en viktig träffpunkt för många somalier i Ludvika. Får de önska något så är det lite sponsring så de kan köpa in ett biljardbord och andra spel.
  • Svensk skola på dagarna och så extra undervisning på kvällar och helger. Låter kanske inte så kul i svenska barns öron, men de här killarna verkar gilla det. Och sanningen att säga gick det ganska livligt till när NLT var på besök. Kadaverdisciplin verkade vara ett okänt begrepp.

På dagarna går hon i Marnässkolan, på kvällarna och helgerna är det givet för henne att besöka Ileys i dess lokaler vid Marnäs torg.
– Här får vi lära oss om somalisk kultur och läser koranen, berättar elvaåriga Faisa Khalid.

Annons

Ileys, det betyder ungefär ljus på svenska. Föreningens lokaler har blivit en populär samlingsplats för många somalier som bor i bygden.

– Vi har cirka 200 medlemmar, berättar Hasan Mohamud, 26, och Sahal Mohamad Musa, 22, vilka är ordförande och vice ordförande.

Föreningen bildades den 16 april i fjol och sedan två månader har man tillgång till lokalen tack vare att studieförbundet Medborgarskolan är med och betalar hyran. Hasan och Sahal uttrycker stor tacksamhet mot Medborgarskolan och framhåller också gymnasieskolan VBU som ställt upp med bord och stolar.

Ileys fungerar bland annat som ett utbildningscentrum. Initiativtagarna är angelägna om att medlemmarna inte glömmer sitt ursprung.

– Vi lär ut det somaliska språket, kulturen och religionen. Dessutom har vi undervisning i svenska, matte och engelska med hjälp av svenska lärare och så har vi bland annat trafikutbildning för vuxna, berättar Sahal Mohamad Musa.

Undervisningstid är vissa vardagskvällar under tre timmar och likaså tre timmar under helgerna. Annat som är på gång eller redan genomfört är kurser i matlagning och datakunskap och så ska man försöka få tillgång till några symaskiner.

– Och så tränar vi fotboll i Högbergsskolans gymnastiksal tre gånger i veckan med barn- och ungdomsgrupper. Vi tänker starta en egen klubb och börja vara med och spela i division sju. Men först måste vi träna lite mer.

Sahal Mohamad Musa har bott i Ludvika sedan i maj 2007 och gissar att han är den medlem i föreningen som bott här längst. Både han och Hasan Mohamud säger att de trivs i Ludvika och inte skulle vilja flytta till exempelvis Stockholm.

– Ludvika är mycket bra för familjer för att det är lugnt här, det är det inte i Stockholm. Synd bara att det är så svårt att hitta jobb.

Sahal Mohamad Musa hoppas få ett jobb så han kan spara pengar till körkort och så småningom uppfylla sin dröm.

– Jag skulle vilja köra lastbil.

– Vaktmästare eller brevbärare, svarar Hasan Mohamud när han får samma fråga.

– Alla vill ha ett jobb och kunna stå på egna ben. Det är jätteviktigt, betonar Sahal Mohamad Musa.

För Faisa Khalid som går i femman dröjer det flera år innan hon ska ut i yrkeslivet. Men redan nu har hon klart för sig vad hon vill bli när hon blir stor.

– Läkare, det vore kul att få hjälpa dom som är sjuka.

Mer läsning

Annons