Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liv i Ludvika räddas för två miljoner

Annons

För två miljoner så kan man rädda liv i Ludvika och Grängesberg, hålla varmt och skydda dricksvattnet. Pengarna behövs för att man ska kunna köra Västerbergslagens Krafts vattenkraftverk och kommunens sju mobila reservkraftverk som en elektrisk ö.

För två hundra miljoner ytterligare kan man koppla in de 23 vindkraftverken runt Grängesberg med en HVDC-Lightanläggning och göra en kraftfullare elektrisk ö.

- Då skulle man kunna driva nästan allt som drivs med elkraft i kommunen. En vinterdag förbrukas 90 megawatt i Ludvika och hade det varit möjligt att köra vindkraft- och vattenkraft i ö-drift så har vi runt 60 megawatt, säger kommunalrådet Maria Pettersson som beklagar att man inte var ute ett år tidigare för då hade man kunnat få forskningspengar av staten för att ansluta vindkraften med HVDC Light. Nu lämnar man över denna idé till någon annan kommun som inte kommit så långt i sin vindkraftsutbyggnad.

Scenariot är att fyra fem kraftledningsstolpar i storkraftnätet kollapsar mitt i vintern. Då tar det tre dagar att få fart på kraftförsörjningen igen och inträffar något följdfel som det brukar vid elavbrott så tar det ytterligare dagar att få fart på kraftförsörjningen.

Hela Mellansverige är mörkt i sju dygn, temperaturen växlar mellan minus tre och minus tio grader. Efter några timmar är telekommunikationerna utslagna. Vattenförsörjningen börjar slås ut, industriprocesser förstörs. Det börjar bli allt kallare inomhus...

- Fram till 1930-talet kunde man köra vattenkraftverken men idag är det inte tekniskt möjligt, säger kommunens säkerhetschef Börje Karlsson som lett arbetet med att göra den första sårbarhetsanalys som gjorts i landet.

- Andra kommuner har tagit tårtbitar som analyserats, vi har gjort ett helhetsgrepp., berättar Karsson där man prioriterat liv först, miljö sedan och på tredje plats ekonomi.

Kommunen, ABB, Västerbergslagens Energigrupp, Spendrups och landstinget har varit med.

Med ö-drift och reserv- och vattenkraft klarar man fjärrvärme och dricksvatten i Ludvika, Grängesberg, Granliden, Solgärdet, Högbergsskolan, Ludvika lasarett, Biskopsgården, skogen och Milan samt Solsidan.

- Vi klarar Ludvika och Grängesberg hjälpligt men inte Fredriksberg. ABB, Spendrups och alla fastighetsägare måste inse att de måste skydda sig själva och ta det ansvaret, summerar Karlsson som nu lämnar rapporten till Energimyndigheten.

Mer läsning

Annons