Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Likströmskabel från Estland

Annons

Det kan bli världens största vindkraftpark i havet, såvida inte den park som planeras utanför Gävles kust blir större.

Nu utreds miljökonsekvenserna, och även Finland får säga sitt. Remisstiden går ut i början av maj.

Effekten hos de enskilda kraftverken är 3-6 megawatt och den sammanlagda effekten för hela vindkraftparken uppgår till cirka 1 000 megawatt. De största vindkraftverken som serieproduceras i dag har en kapacitet på 5 MW. Kraftverken uppförs gradvis på grunder som byggs på havsbotten från 2010.

Sverigekabel

I projektet ingår en havskabel för likström från vindkraftsparken med förbindelser till Sverige.

Kabeln till Sverige kan enligt planerna ansluta några mil söder om Stockholm. Nelja Energia har redan diskuterat med Svenska Kraftnät, som äger stamnätet, samt med miljödepartementet och näringsdepartementet.

Nelja Energias styrelseordförande Martin Kruus säger till TT att projektet är i ett utredningsskede. Han tror att miljökonsekvensbedömningen kommer att ta ungefär ett år i anspråk, men det är svårt att säga exakt eftersom det finns en internationell aspekt i sammanhanget.

"Alla välkomna"

- Om utredningen ger resultat söker vi finansiering. Om bygget inleds leder vi projektet och blir operatör för vindparken, förklarar Kruus.

Exakt hur många vindkraftverk det blir frågan om är alltså inte klart. Det beror bland annat på undersökningen av havsbottnen, säger Kruus. Vem som skulle leverera kraftverken är också öppet. Alla leverantörer är välkomna, men vissa har visat mer intresse än andra, bland dem danska Vestas, världsledande tillverkare av vindkraftverk,.

Nelja Energia ägs i tre lika delar av Kruus, det estniska investeringsbolaget United Partners och Vardar Eurus. Vardar Eurus är i sin tur ett sambolag mellan norska Vardar och nordiska miljöinvesteringsbolaget Nefco. Vardar Eurus och det estniska investeringsbolaget Free Energy skulle bli ägare till vindkraftparken.

Mer läsning

Annons