Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lernbo kraftverk byggs om

/

Annons

Bland annat togs ett beslut om att Vb Kraft ska bygga om och redan nu begära in anbud på ombyggnaden av Lernbo kraftstation. Den är kostnadsberäknad till 80 miljoner kronor.

Fältarbetena beräknas starta i april 2009 och kommersiell drift är planerad till september 2009. Styrelsen ser investeringen som en viktig satsning för bolagets framtid samtidigt som det är positivt för bygden. Den tryggar bland annat bolagets framtida produktionsförmåga samt arbetstillfällen och ger ökad dammsäkerhet.

Ombyggnaden innebär ett produktionsuppehåll under sex månader då tillrinningen till Hillensjöarna kommer att ledas förbi stationen genom Lernboströmmen till Leran. Aggregaten behöver beställas efter sommaren för att tidplanen ska kunna innehållas. Världens generatorindustri och dess underleverantörer är fullbelagda vilket leder till långa leveranstider.

När ombyggnaden är klar kommer stationen precis som tidigare att producera sin kraft på dagtid under vardagar, alltså när behovet är som störst, och dygnetruntkörning blir aktuell endast vid höga flöden. När den ombyggda stationen är i drift en riktigt kall vinterdag kommer den att kunna försörja behovet i cirka 1 400 moderna eluppvärmda villor.

Västerbergslagens Kraft AB, som ägs av Vattenfall AB och Ludvika Kommun driver elva kraftstationer i Arbogaån och Kolbäcksån.

Mer läsning

Annons