Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledande skolpolitiker vill ge lärarna bättre löner

/
  • Ivan Eriksson lovade inga mer pengar till lärarna mer än att han ville se över läget för förskollärarna. Hanna Lindgren, närmast Eriksson, ansåg att det är hög tid för ett lönelyft. I bakgrunden Barbro Forsberg Nystedt, skolchef på social- och utbildningsförvaltningen.
  • Hans Gleimar (M) var självkritisk när det gäller skolfrågans frånvaro i kommunfullmäktige men manade också lärarna att ställa tydliga krav. En av dom som lyssnade var Sara Alander från Nyhammars förskola.

Hanna Lindgren är både lärare och socialdemokratisk vice ordförande i Ludvika kommuns social- och utbildningsförvaltning. När skolan och lärarnas situation återigen stod i fokus innan ett kommunfullmäktigemöte framhöll hon med bestämdhed att hon tycker att hennes kollegor i kommunen ska ha bättre betalt.

Annons

– När vi inom vår förvaltning gör en satsning för att få landets bästa skola 2020 måste vi också visa att vi tror på våra lärare. Det måste synas i lönekuvertet, hävdade Lingren, som tillsammans med flera andra politiker träffade ett antal lärare och deras fackliga representanter i Folkets hus-foajén.

Det blev som en uppföljning på den manifestation, som hölls inför november månads fullmäktige i Grängesberg, då ett 70-tal lärare visade sitt missnöje över sina löner.

När det blev dags för del två på måndagen fanns bland andra Ivan Eriksson med, även han socialdemokrat och ordförande i förhandlingsutskottet.

Lärarfacket kräver 10 000 i lönehöjning men några sådana löften gav inte Eriksson utan nöjde sig med att säga att han i första hand vill se över löneläget för förskollärarna.

När Hanna Lindgren berättade om det åtgärdsprogram som socialdemokraterna vill satsa på konstaterade hon att det är mycket viktigt att man får ned barngruppernas storlek i förskolan och skapar mer personalresurser.

Förutom lärarlönerna kom den timslånga diskussionen att handla om läget rent allmänt i Ludvikas skolor med omoderna datorer men även basala saker som pennor och dagstidningar.

Hanna Lindgen höll med om att Ludvika ligger långt efter andra kommuner och att man måste våga satsa på tekniken.

Sara Ahlander är förskollärare i Nyhammar och hon hävdade att lönerna måste höjas om kommunen ska få ha sina lärare kvar.

– Det känns bra att det verkar finnas visioner för skolan och att ni bryr er men det gäller att det blir genomfört också, sa Anna Skoog, lärare på Knutsboskolan, som sa att inte bara hon går med tankar om att söka nytt jobb med bättre lön.

Johanna Stenberg Andersson är också hon lärare på Knutsbo och sa att något måste hända med skolan i kommunen, som sjunkit allt djupare på senare år.

Hon gillar sitt jobb men ansåg att man till slut når en bristningsgräns.

Vänsterns Sten G Johansson och moderaten Hans Gleimar konstaterade att det handlar om ett kvinnodominerat yrke i offentlig sektor.

– Det finns bara en arbetsgivare här i kommunen och ni kvinnor måste vara tydliga i era krav. Sedan kan jag som politiker erkänna att vi inte en enda gång diskuterat skolan i fullmäktige.

– Vi får se till att få upp skolan på dagordningen och gå hit lite oftare, sa Ann-Margret Svendsén från Lärarförbundet lokalt.

Mer läsning

Annons