Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsarna fick politiker att backa

/

Åsikterna om den så kallade "Ludvik-hästen", som är tänkt att byta ut det gamla kommunvapnet, har varit både heta och många.
Nu medger kommunalrådet Maria Strömkvist (S) att kommentarer på dt.se bidrog till att man vid tisdagens kommunstyrelse valde att återremittera ärendet.

Annons

Av de två åsiktslägren är det de som är kritiska till "Ludvik-hästen" som har hörts högst och mest.

Trots åsiktsstormen ställde sig majoriteten av politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott i slutet av december bakom bytet av logotyp.

Även i kommunstyrelsen har de flesta tidigare varit positiva. Nu har man dock börjat vela till den grad att man väljer att återremittera ärendet.

– Någon form av tveksamhet har uppstått, säger Maria Strömkvist (S).

Vad beror den tveksamheten på?

– 36 kommentarer på dt.se kanske.

Som NLT berättade i gårdagens tidning kommer kommunstyrelsen nu att avvakta för att se hur de andra dalakommunerna beslutar i frågan. Just nu är det bara Falun och Gagnef som har bestämt sig för att följa Region Dalarnas direktionsbeslut.

Även oppositionsrådet HåGe Persson (M), som trots att han är positiv till hästsymbolen var den som yrkade på återremiss, medger att kommentarerna på dt.se påverkar politikerna.

– Men man kan inte låta de styra. Befolkningen är så mycket mer än 36 kommentarer. Jag har hört både positivt och negativt och nu vill vi utreda det här mer. I moderata gruppen är vi oense och det finns mycket att fundera på. Man kan inte bara köpa konceptet rakt av.

Vad kan hästsymbolen bidra med?

– Jag tror att vi för att stärka regionen måste börja tänka lite nytt. Dalarna är inte bara knätofsar och röda stugor. Vi har mycket teknologi, avancerad industri och är ett av de största turistlänen. Kan man stärka regionen på ett sådant här sätt ser jag det bara som positivt.

Maria Strömkvist (S) betonar att även om kommunen skulle besluta sig för att behålla kommunvapnet så måste man ta fram en ny grafisk profil.

– Vi har länge pratat om att ta fram en gemensam bild i Ludvika och den grafiska profilen ska vara enhetlig för samtliga verksamheter i kommunen.

Kommer Ludvika att införa hästsymbolen även om flera andra kommuner beslutar sig för att inte göra det?

– Det är omöjligt att svara på just nu, men grundtanken är att symbolen ska stärka bilden av Dalarna. Om inte alla inför den blir det spretigt.

Mer läsning

Annons