Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långmyra paradis för folk med skidabstinens

/
  • Stockholmarna Daniel Johansson och Jakob Helbrink stortrivdes i spåren i Långmyraterrängen.
  • Norrbobon Lars Andersson låter förstå att med Peo Boström som spåransvarig är det garanti för att spåren alltid är i bästa skick. Jättebra spår, instämde Inger Larsson som skidade på strax bakom.

Här långt ute i ödemarken ligger det – paradiset för alla stadsbor som tycker att skidåkning hör vintern till.
De naturliga förutsättningarna är de rätta. Och så finns ju Peo Boström som en garant för att spåren är i bästa skick.

Annons

– En del säger att jag är perfektionist. Och jag vill att det ska vara kanonbra, därför gör jag det själv. Men om det kommer mycket snö så får jag hjälp av Nyhammars IF:s vaktmästare, förklarar 58-årige Boström.

Här på höjderna någon halvmil bortanför Laxsjön råder samma vinterklimat som människorna nere i Grangärde och i stan upplevde förra vintern.

– 22 centimeter, konstaterar 72-årige Ellert Jansson efter att ha konsulterat tumstocken.

Han och tio andra har fritidsställe här uppe. En idyll på sommaren, sägs det, och som nu på vintern borde vara ett givet utflyktsmål för alla skidsugna. Men Långmyra är långt i från lika välkänt som exempelvis Ljungåsen.

Peo Boström sitter till vardags på lantmäteriets kontor i Borlänge. Då ser han fram emot att få åka till Långmyra på fredagskvällarna, "fredagsmys" för honom är jobb och slit med spåren.

– Då gör jag i ordning spåren inför helgen. Först kör jag med skotern och packar i ett varv, därefter sladdar jag i tre varv och så ett varv med spårdragning. Det brukar ta fyra, fem timmar. Hittills i vinter har det gått 1 300 kronor till skoterbensin.

Skidåkarna som NLT träffar här under söndagsmiddagen, är inte sena att spontant berömma spårfixaren.

– Boström ser till att det blir perfekt. Det är fint att åka spåret över sju kilometer, det är lätt kuperat och en naturupplevelse med urskogen. För några veckor sedan såg jag vargspår men annars är det mest spår av rådjur och älg, säger Lars Andersson, 42, från Norrbo.

Inger Larsson 44, från Stockholm kommer strax bakom i spåret. Hon har aldrig åkt här förut.

– Vi har en bekant i Morhagen (Sunnansjö) som tipsade om Långmyra. Det är ju jättefina spår, jag behöver träna om jag ska kunna köra öppet spår i Vasaloppet i år. Nu har jag kört två varv och i går blev det fyra varv.

Två andra stockholmare som njuter av spår och natur är Daniel Johansson, 27, och Jakob Helbrink, 26. Även de har siktet inställt på öppet spår om en dryg månad.

– Jag har min mormor, Ann-Marie Atterling, i Ludvika men det var länge sedan jag var här uppe och åkte. De har gjort ett jättejobb med spåren, framhåller Daniel Johansson.

Ellert Jansson minns när Peo Boströms far Rickard började ställa ordning skidspåren. Kanske var det redan på 50-talet.

– Tänk vilket jobb han lade ner under 60- och 70-talen, säger Ellert. I slutet av 90-talet flyttade Peo hem och tog över föräldrahemmet och då tog han också på sig att sköta längdskidspåren i Långmyraområdet.

– På höstarna börjar det med att jag är här varje helg och stamkvistar och tar bort stenar och tuvor, det finns hur mycket jobb som helst. Det är roligt att se att det kommer hit så mycket folk. Efter en nedgång verkar det nu bli fler och fler för varje år.

Kanske kommer intresset för Långmyra att bli ännu större framöver och Ellert Jansson avvisar inte tidningens idé att nästa steg i utvecklingen möjligen kan vara att hålla med en enklare kaffeservering.

Mer läsning

Annons