Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget slår tillbaka om Oasen

Landstinget tillbakavisar påståendena om att icke färdigbehandlade patienter överförs till kommunala korttidsboendet Oasen.

Annons

– Det har jag mycket svårt att tänka mig, säger Mikael Köhler, chef för medicinkliniken i Falun-Ludvika.

Visst kan det hända att man försöker snabba på utskrivningarna vid överbeläggningar, medger han.

– Men i Ludvika har vi inte de problemen. I Ludvika finns 36 vårdplatser och under november var de belagda till i genomsnitt bara 83 procent. I Falun varierar beläggningen på de 66 platserna mellan 90 och 100 procent beroende på avdelning. Vi har utrymme att ta emot fler patienter i Ludvika.

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Maj-Britt Axelsson har gjort en anmälan till Socialstyrelsen. Axelsson hoppas att Socialstyrelsen kommer till Ludvika och gör en tillsyn.

– Kommunen får lösa landstingets problem när det är brist på vårdplatser. Är det så att människor som egentligen inte är medicinskt färdigbehandlade hos landstinget, överförs till det kommunala korttidsboendet? Det är vad vi misstänker, sade hon i lördagens NLT.

Mikael Köhler:

– Under alla år som jag har varit med har det varit så att när det blir tufft och vi får problem skyller kommunen och landstinget på varandra. Vi är nog lika goda kålsupare både hon (Axelsson) och jag när det kommer till kritan.

– Det gäller att förutse behovet och få fram pengarna och det är lika svårt på båda sidorna att få fram de där pengarna.

– Man kan tycka att det är kontraproduktivt att vi arbetar mot varandra helt i onödan. Det är ju ändå så att patienterna ska tas om hand, tillägger Mikael Köhler.

Vad finns det för orsaker till den relativt låga beläggningen på vårdavdelningarna i Ludvika?

– Jag tror att vi hade mer blandade patienter när det fanns akutverksamhet i Ludvika. Patienter som kräver snabba insatser och utredningar körs numera till Falun.

Mer läsning

Annons