Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturpriset till Sören Engström

LUDVIKA. Mångårige jazz- och teatervännen Sören Engström, 78, tilldelas kommunens kulturpris.
– Det är en erkänsla för mig själv och så är det väldigt trevligt att man lyfter jazzen och teatern, säger den glade pristagaren.

Annons

Inne i Folkets hus görs det reklam för teaterföreningens program och nu kan föreningen även skryta med att ha en kulturpristagare i sin ordförande Sören Engström.

Det var på tisdagskvällen som kultur- och fritidsnämnden bestämde vem av nio kandidater som skulle få priset som förutom evig ära består av en penningsumma på 30 000.

– Vi diskuterade lite men var eniga om valet av Sören Engström, säger nämndens ordförande Sten G Johansson (V).

Motiveringen:

"Sören är en drivande kraft i Ludvikas kulturliv som engagerad ordförande i Ludvika Jazzklubb och Ludvika Teaterförening."

– När jag såg att jag var nominerad så kom första chocken, det kändes skojigt. Sedan blev det ju ännu skojigare när jag fick priset, säger Engström som varit ordförande i teaterföreningen i tio år och i jazzklubben sedan 2010.

Men han har varit aktiv i föreningarna och, framför allt, intresserad av dessa former av kultur betydligt längre än så.

– Vi flyttade till Ludvika 1970 och strax därefter började jag och min fru Gunnel att gå på teaterföreställningarna. Sedan på ålderns höst blev jag tillfrågad om jag ville gå med i styrelsen och jag tänkte att det blir väl någon suppleantplats. När jag lämnade första mötet var det som tillförordnad kassör och på den vägen är det.

Jazz eller teater, vad njuter du mest av?

– Det är två olika genrer men man kan faktiskt blanda dem. På flera av våra teaterföreställningar är det ganska mycket musik och det kommer det att vara även vid de program vi har i vår.

– Är du på teater så tar du med dig en upplevelse hem och får något att fundera på. Är du på en jazzkväll tar du med dig melodier som du kan nynna på. Jag tycker genrerna kompletterar varandra väldigt bra.

Sören Engström får ta emot priset i samband med kommunens veteranfest om några veckor.

Vad ska du göra för prissumman?

– Det har jag ännu inte funderat på. Jag och Gunnel är ju kulturintresserade så det kanske blir någon resa med kulturinslag.

Här i Folkets

Mer läsning

Annons