Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturkväll med priser för unga planeras

Barn och ungdomar är viktiga.
Den uppfattningen delas av både chefen och politikerna inom kommunens kultur- och fritidsförvaltning och riktade satsningar mot de yngre invånarna är på gång. Ett årligt arrangemang med kulturprägel och med priser i olika kategorier är ett exempel.

Annons

– Vi har infört nolltaxa för föreningar med ungdomsverksamhet när det gäller våra anläggningar och det är en reform riktad mot barn och ungdom, säger Bo Sundqvist, chef för kultur- och fritid.

När kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott har sitt möte på måndag ska politikerna ta ställning till ett förslag om en satsning inom kulturområdet för unga.

Förslaget innehåller ett återkommande arrangemang med kreativitet som tema. Premiär kan det bli i början på nästa år.

– Den kvällen har vi tänkt att dela ut priser i olika kategorier till ungdomar som gjort bra saker på kulturområdet, säger Sundqvist.

Lisa Svensson, ungdomskonsulent i kommunen, säger att det planerade kultureventet än så länge är löst i konturerna.

– Tanken är att vi vill ha ungdomars hjälp att bestämma upplägget, påpekar Lisa.

Förslaget om att inrätta kulturpriser för ungdomar kom upp redan 2006 men först nu ser det ut att realiseras. Varför det dröjt kan Bo Sundqvist inte säga men säger att man på förvaltningen skaffat sig bättre rutiner för att i framtiden undvika att ärenden och beslut blir liggande.

Den planerade sommarcampen, med Ludvika sporthall som centrum, är ett annat arrangemang riktat mot kommunens unga. Då ska barn och ungdomar få möjlighet att prova olika aktiviteter.

– Vi har också kört i gång fritidsgårdsverksamhet igen i Ludvika, nu i Haffas lokaler i Folkets hus, upplyser Bo Sundqvist.

Varför tycker du det är angeläget med satsningar på barn och ungdom?

– Det är oerhört viktigt. Alla positiva upplevelser som barn och ungdomar kan få bär man med sig hela livet, så ju fler positiva upplevelser vi kan skapa desto bättre. Människor med positiva minnen i stället för negativa från sina unga år blir tryggare och starkare personer, hävdar Sundqvist.

Mer läsning

Annons