Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kronofogdens sjabbel kostar 70 000

/
  • Ett kvar. Det finns bara huset på Gullregnsvägen i Grängesberg kvar i konkursboet efter Ludvikaborgens fastighetsförvaltning AB. Men när det kan säljas och konkursen avslutas står skrivet i stjärnorna.  Foto: Karin Rickardsson
  • Förstört inne och ute. Den familj som bor ensamma i huset har samlat på sig en stor mängd skräp som finns utanför huset och invändigt är lägenheten mer eller mindre förstörd.  Foto: Karin Rickardsson

Annons

Det var i slutet av november 2005 som Ludvikaborgen fastighetsförvaltning AB försattes i konkurs och som ett av skälen angavs att det var mycket obetalda hyror.

Det skulle handla om flera hundra tusen i obetalda hyror.

Uppdraget att förvalta konkursen gick till Olof Riesenfeld och han har genom åren lyckats sälja de flesta av fastigheterna, som fanns i Blötberget, Saxdalen, Gonäs och Grängesberg.

Tills i våras fanns det två fastigheter kvar i Grängesberg, bland annat en på Malmgatan där Grängesbergs radio och TV har sina lokaler.

Men den såldes i våras till Paul Enberg från Digervåla, utanför Ludvika.

Den enda som är kvar för att konkursen ska kunna avslutas och läggas till handlingarna är en fastighet på Gullregnsvägen i Grängesberg.

- Ett riktigt sorgebarn, som det visserligen finns spekulanter till, men som ingen vill köpa under rådande omständigheter, suckar Olof Riesenfeld.

Redan vid konkursen fanns det en familj i huset som hade hyresskulder och med dem gjordes det upp en avbetalningsplan och den hölls under några månader. Våren 2006 var Olof Riesenfeld åter i kontakt med familjen och ha sa även upp hyreskontraktet.

- Men vi gjorde en uppgörelse om att de skulle betala och även beta av sin skuld, men jag var uppenbarligen för snäll.

Uppgörelsen höll bara et par månader så sprack det igen och i november såg han ingen annan lösning än att säga upp familjen som hyresgäst.

- Den 17 november skickade jag in pappren till kronofogden och sedan har det inte hänt ett dugg, konstaterar Olof Riesenfeld.

Problemet för honom är att han inte kan slutföra konkursen och sälja fastigheten på Gullregnsvägen. Han har flera som anmält sitt intresse, men de kräver att huset är tomt.

- Det har skett en omfattande skadegörelse inne och utanför huset, vilket självklart gjort att priset sjunkit, men det bör i alla fall täcka de kostnader som finns, säger Riesenfeld.

Förutom den uteblivna hyresintäkten har konkursboet fått betala för sophämtning, el till allmänna utrymmen och för vatten och avlopp.

- Det handlar om någon tusenlapp per månad, dessutom kommer det att kosta stora pengar att sanera huset.

Han tycker att det är en formidabel skandal att kronofogden inte sett till att detta blivit ordnat, det ska inte behöva ta mer än någon månad i sämsta fall.

Mer läsning

Annons