Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på ABB efter storbranden?

/
  • Att ABB-branden snabbt blev så kraftig samt att explosionen i provhallen fick saker att flyga ur byggnaden oroar Arbetsmiljöverket, som lär komma att begära åtgärder för att minska risken för liknande händelser i framtiden.
  • Vid den kraftiga explosionen som föregick branden flög en isolator genom väggen och landade på ett biltak.

På onsdagen gjorde representanter för polisens ekorotel samt Arbetsmiljöverket en första inspektion av brandplatsen på ABB-området.
Klart står att ABB har en del att förklara gällande rutiner för prover i högeffektlaboratoriet, där det även tidigare brunnit.

Annons

– Ja, så sent som i höstas var det en brand där i en filterkondensator, säger Thomas Isaksson, inspektör vid Arbetsmiljöverket i Falun.

Han berättar att onsdagens besök i Ludvika mest blev en första kontakt med ärendet och en möjlighet att från ABB-folk få en liten inblick i hur det arbetas med tester i högeffektlaboratoriet.

– Det var svårt att få något större intryck av vad som kan ha inträffat vid explosionen och branden. Men det står helt klart att det har brunnit ordentligt, säger Thomas Isaksson.

Han fortsätter:

– Viktigast är att ingen person har skadats, men vi tycker att det är allvarligt att det har kunnat flyga ut material från byggnaden. Bland annat har en del till en brytare hamnat på ett biltak.

Från Arbetsmiljöverkets sida finns det därför redan funderingar kring om byggnaden behöver förstärkas ytterligare för att minska riskerna för att människor och egendom kan skadas.

– En förstärkning kan vara en åtgärd för att förbättra säkerheten och kanske behövs det en skyddszon utanför byggnaden.

Nu vill Arbetsmiljöverket få in en redogörelse från ABB kring det inträffade och vad företaget anser att man kan göra för att undvika liknande händelser.

– Vi vill först och främst få veta hur explosionen och branden kunde uppkomma, säger Thomas Isaksson.

Att utrustning invändigt i provhallen har rasat ihop ser Isaksson också allvarligt på.

– Nu undrar vi förstås om ABB kan göra något för att minska risken för brand vid prover. Det är väl en fråga som också bör intressera räddningstjänsten.

Thomas Isaksson tillägger:

– För det här var ju en väldigt omfattande brand som dessutom hade ett snabbt scenario.

Från polisens sida är det ekoroteln i Falun som jobbar med ärendet och åklagare är Ulf Edfors.

– Från vår sida finns det inte så mycket att säga om det här än, säger Edfors efter att precis ha fått ärendet på sitt bord.

Mer läsning

Annons