Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostchefen fördömer smakförstärkare

Annons

- I kommunen försöker vi att minimera användningen av härdade fetter, sötningsmedel och så vidare. Nästa grej är det här med smakförstärkare.

Vad är faran med smakförstärkare?

- Det finns för lite information om det och det finns inga generella riktlinjer. Man vet helt enkelt för lite. Jag har varit på föreläsningar och hört talas om det.

- Det finns symtom som kan komma utan att man tänker på att det är maten som påverkar en. Tidigare pratade man en del om kina-restaurang-sjukan, att människor fick brännande känslor i mun och ansikte.

- Personligen försöker jag att undvika smakförstärkare när jag handlar. Ta bara det här med buljong som finns i varenda hem, du får verkligen leta efter en buljong utan smakförstärkare. De vanligaste ligger längst fram. Men det finns utan.

I kommunens mat finns det smakförstärkare, men Ahrås bekräftar att man minimerar det så långt det går. Exempelvis tagit bort Aromat vilket har varit populärt bland skolbarnen att ha på hårda mackor.

- Det är svårt att välja bort till exempel panerad fisk - eller kycklingbitar - fast paneringen ofta innehåller smakförstärkare.

Monika Ahrås tycker att man ska läsa innehållsförteckningen noga när man handlar och tänka på att "störst går först" innehållsmässigt.

- Mitt tips är att handla Kravmärkt för där ställs hårdare krav - och speciellt om man inte orkar läsa - då är man säker på att det är ett bättre val.

Mer läsning

Annons