Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortbyte hos Hemköp drabbar pensionärer

/

Annons

- Det är tur att jag har Anders!

Det säger Lisbeth, som inte har barn själv, men blir väl omhändertagen av sin brorson. Anders minns själv hur det var en gång när han var bortrest och hennes kylskåp var laddat med varor när han reste.

- När jag kom hem till faster och tittade i kylskåpet fanns bara ett paket kaffe, lite ärter, några brödskivor och lite grädde. Det var allt. Hon hade ätit rent!

- Då tog jag kontakt med hemtjänsten och hon fick hjälp med handlingen. Nu har hon haft Hemköpskortet i ungefär fyra år och pengar har dragits från hennes konto via autogiro. Det har fungerat bra att handla mat på kortet.

Men kontot avlutades 30 juni och sedan 1 juli har Axfood ett annat kortföretag.

- Det nya kortet innebär att man sätter in pengar och kortet har kredit, men det är inte möjligt att göra överföringar med autogiro. Ikanobanken går inte med på att öppna ett nytt konto.

- Jag fick till svar per telefon att hon kunde sätta sig vid datorn och sätta in pengar på kontot! Betala in med hjälp av dator, ja, för den som har ögonen i behåll! Om den som hjälper till är bortrest, eller att personen har synproblem, då kan sådant här orsaka att folk blir utan mat.

Anders Berggren hjälper nu faster Lisbeth att byta butik och ansöker om ett ICA-kort. Där kan man fylla på sitt konto med autogiro varje månad.

Vikarierande chefen hos hemtjänsten, Marie Pira, ser inte kortbytet som något problem.

- Nej, det är inget allvarligt. Pensionärerna får ett nytt kort snart. De får se till att ha kontanter hemma under tiden och det hjälper anhöriga till med.

Om en person inte kan ordna kontanter själv då kan hemtjänsten hjälpa till - men för att ta ut pengar finns det regler som säger att två i personalen ska göra ärendet och att de har en fullmakt.

Olle Gustavsson, butikschef hos Hemköp Carlavägen, bekräftar kortbytet.

- Det stämmer att Hemköp bytt bank centralt och för kunden innebär det ett byte av kort. Men det ska fungera på samma sätt. Och kunden kan få 45 räntefria dagar och dessutom samla bonus. Jag tror att man kan ha fast månadsinbetalning, men det måste man avtala med banken.

För Lisbeth Berggrens del finns bara ett alternativ med Hemköps-kortet i framtiden: Hon får gå till banken med inbetalningsavin. Men att betala räkningen över disk hos exempelvis Swedbank i dag kostar 50 kronor.

Mer läsning

Annons