Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens budget sprack direkt

/
  • Bommar budgeten. Kommunalrådet Maria Pettersson tog fram de hårda nyporna efter att budgeten spruckit, tar in extern expert och tvingar fram en ombudgetering.

Annons

I december antogs 2007 års driftsbudget på 1 145 miljoner kronor.

Sedan kom i början av februari kommunens bokslutsrapport om utfallet för 2006.

Ludvikas nya kommunalråd, Maria Pettersson (s), inledde sitt första regeringsår med att göra ett resultat som var fem miljoner sämre än budget men som ändå var ett plusresultat på tre miljoner.

Det var en kalldusch då budgetuppföljningen i oktober sa att utfallet skulle blivit betydligt bättre, runt 20 miljoner bättre.

2007 års första budgetuppföljning är också mycket illavarslande, så illavarslande att man ifrågasätter analysverktyget.

– Vi klarade 2006 med nöd och näppe. Och nu det här, vi ligger 30 miljoner under budget och måste plocka bort 19 miljoner verksamhet för att det ska bli plus minus noll, konstaterar Pettersson som får sju miljoner lägre skatteinkomster än man räknat med.

En rad åtgärder vidtas nu för att snabbt få balans i kommunkassan.

En ombudgetering står inför dörren. Senast den 20 mars ska samtliga nämnder ha lämnat in konsekvensbeskrivningar av vad som händer om man sparar två procent i respektive nämnds budget. I första hand ska de nämnder som har minus klara detta själva men om inte det går tvingas andra verksamheter att strama åt.

Mer läsning

Annons