Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen öppnar asylboende och flyktingboende för barn

/
  • Boende. Kommunstyrelsen har beslutat att teckna avtal med Migrationsverket för att ta emot så kallade ensamkommande barn. I dagsläget finns en klar placering av barnen på Videvägen 7C-7D.  Foto: Peter Ohlsson

Annons

Barnen kommer oftast från länder där det pågår eller pågått krig eller förföljelse. Främst är det unga pojkar som flyr den militära situationen i Irak, eller barn från Somalia och Afghanistan. Ibland är det fattigdom som driver familjer att skicka iväg barnen till ett annat land.

Nu har kommunstyrelsen beslutat att göra det möjligt för tolv barn, i åldern 14-18 år, att komma till Ludvika. Lokalerna är redan utsedda och det är i Ludvikahems lägenheter på Videvägen 7C-7D.

Det är två former av boenden som ska ta form, ett asylboende för sex barn och ett flyktingboende för sex barn.

Dessa boenden beräknas ha fem-sju personer anställda vardera och organisatoriskt höra till kultur- och fritidsförvaltningens integrationsenhet.

Mottagandet börjar med ett boende för asylsökande och när behovet finns för de som får uppehållstillstånd, då startas flyktingboendet. På så sätt kan de som får uppehållstillstånd bo kvar på samma ort.

Kostnaderna täckas av statliga medel, dels en fast ersättning, dels medel för att täcka kostnader för personal, kost, logi med mera.

Den årliga fasta ersättningen för de asylsökande barnen är 500 000 kronor och ersättning per dygn för varje plats är 1 600 kronor samt 300 kronor per dygn för varje belagd plats.

För mottagandet av barnen med uppehållstillstånd får kommunen i grundersättning lite mer i ersättning. Här utgår en schablonersättning per barn under 16 år på 109 500 kronor, och för personer mellan 16 och 21 år är den 178 300 kronor.

Dessutom utgår mer ersättning om överenskommelsen med Migrationsverket blir klar under 2007: Det blir en extra engångsersättning på 500 000 kronor för mottagandet av asylsökande barn. Och för flyktingmottagande under åren 2007-2009 får kommunen 10 000-20 000 kronor per barn eller ungdom.

Därutöver tillkommer statliga ersättningar för barnens skolgång och andra faktiska kostnader.

Mer läsning

Annons