Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kan ta över spåren vid Väsmanstranden

Annons

I ett årtionde har Ludvika kommun försökt att komma över en del av bangårdsområdet vid Väsmans strand, spår som inte används. Det är på detta område som Ludvika kan få en ny stadsbild med en levande Väsmanstrand och forskarbyn High Voltage Valley.

Det krävdes ett nytt kommunalråd och en ny banregionchef för att lösa knuten.

- Vi hittade först en tid den 25 april men det höll inte så det blir i början av maj, säger Anders Strandberg.

- Banverkets linje är att vi inte ska behålla mer spår än de vi använder. Har vi ett markområde som är överflödigt så kommer vi att släppa ifrån oss det. Jag tror att det blir en konstruktiv diskussion med kommunen i denna fråga, säger Strandberg.

Maria Pettersson kommer att ha med sig kommunens planeringschef Jan-Erik Eriksson vid mötet.

- Just nu byggs det ju lite på området kring Väsmanstranden och vi vill gärna diskutera förutsättningarna för oss att utveckla området, säger Pettersson.

Banverkschefen Strandberg konstaterar också att man identifierat hindren på banan mellan Ludvika och hamnen i Norrköping för att ABB Ludvika ska klara den nya tunga exporten av 800 kilovoltstransformatorer.

- Vi vet vilka hinder som finns och det är många hinderpunkter. Vi vet inte ännu vad inte vad det kommer att kosta att bygga bort dessa hinder, säger Anders Strandberg.

ABB har ännu inte till Banverket kommit med några signaler om tidpunkten då dessa hinder måste vara borta för det kommande serieexporten.

Mer läsning

Annons