Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen har sagt upp "svartbyggares" arrende

/
  • Det som kommunen ser som ett svartbygge på Mor Annas äng kan bli en långbänk i stil med Wing Wa-huset.

Kommunen ökar trycket på de två arrendatorer som påstås ha gjort sig skyldiga till svartbyggen vid Mor Annas äng.

Annons

– Vi har sagt upp arrendet. Vi anser att de åtgärder som de vidtagit på arrendetomten är grund för uppsägning, säger planeringschefen Jan-Erik Eriksson.

Arrendet kommer att upphöra den 31 december 2012. Enligt Eriksson är det ovanligt att man tvingas ta till åtgärder av det här slaget på grund av att arrendatorer anses ha misskött sig.

– När arrenden sägs upp är det vanligen för villkorsändring när man vill reglera arrendeavgifterna. Arrendatorer har normalt en väldigt stark ställning.

Striden mellan kommunen och de två arrendatorerna har pågått i snart två år. I februari 2010 beslutade miljö- och byggnämnden om viten på 470 000 kronor och straffavgifter på preliminärt 54 000 kronor.

Arrendetomten ligger vid Övre Hillen, nära Mor Annas äng i Marnäs. Kommunen hävdade att duon utan tillstånd byggt en huvudbyggnad på 65 kvadratmeter och en så kallad kompletteringsbyggnad på 14 kvadratmeter.

Vidare att man hade brutit mot bestämmelserna om strandskydd genom att anlägga en trätrappa ned till stranden och ha byggt en grovbruten väg ned till strandremsan. Vidare uppgavs att ny väg hade anlagts in till arrendetomten och här hade också förberetts för belysning. Arrendatorerna anklagades dessutom för att ha schaktat och fyllt ut inom strandskyddat område samt att ha tagit bort vegetation mot och inom ängen.

Arrendatorerna menade att man handlat i god tro och att flera åtgärder inte krävde bygglov samt att det inte krävdes dispens från reglerna om strandskydd för någon av åtgärderna.

De överklagade till länsstyrelsen och i maj i år återkom kommunen med ett nytt krav om att tillbyggnaderna skulle vara borta inom ett halvår, annars hotade böter på 300 000 kronor. Även det beslutet har överklagats till länsstyrelsen men ett utslag därifrån lär dröja.

– I vår någon gång kanske vårt beslut kommer. Det tar tid för att vi har mycket ärenden och lite folk. Vårt beslut kan sedan överklagas till mark- och miljödomstolen och, om prövningstillstånd beviljas, till mark- och miljööverdomstolen, uppger Anna-Karin Nilsson som är jurist vid länsstyrelsen.

Arrendatorerna måste dessutom föra sin strid i domstol. I november lämnade kammaråklagaren Ingvar Wennersten in ett åtal till Falu tingsrätt där arrendatorerna anklagas för "brott mot områdesskydd". Något rättegångsdatum är inte utsatt.

På senare tid har parterna haft viss direktkontakt.

– Jag och en kollega var nyligen där och tittade tillsammans med en av arrendatorerna. När det gäller strandskyddet har de återställt marken så gott det går, det återstår bara en del småsaker, säger miljöchefen Göran Eriksson.

Sedan återstår den som kommunen ser det olovliga utbyggnaden. NLT har talat med arrendatorerna.

– Inga kommentarer. Inte nu, säger den av dem som för bådas talan.

Om arrendet upphör är det mycket möjligt att tomten blir en del i ett framtida bostadsområde.

– I gällande översiktsplan är området norr om Mora Annas äng utlagt som tänkbart bostadsområde. Ängen förutsätter jag behålls som en grön oas även i nya översiktsplanen, säger Jan-Erik Eriksson.

Mer läsning

Annons