Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen bildar eget försäkringsbolag

Annons

Under flera år har det blivit allt svårare för kommunerna att få försäkring, i varje fall till en acceptapel kostnad. Premierna har blivit allt högre och villkoren allt mer skarpa. Konsekvensen har blivit att de kommuner som har försäkrat har fått ut allt mindre vid skada, eftersom självriskerna har varit höga.

Flera stora kommuner har gått samman och bildat försäkringscaptive och på det viset kunnat sänka sina kostnader för försäkringar. Men de små kommunerna har det inte funnits någon bra lösning, de har varit tvingade till att vända sig till bolagen på den öppna marknaden.

Nu väljer dock Smedjebackens kommun ett annat alternativ och bildar ett försäkringscaptive tillsammans med 20 andra små kommuner. Förfrågan har gått ut till flera små kommuner, men det blir nu 20 som väljer denna lösning.

Varje kommun kommer att skjuta till ett aktiekapital på en miljon kronor och det blir sedan grundplåten i bolaget. Därefter kommer risken att återförsäkras på den öppna kapitalmarknaden.

Kommunalrådet poängterade att detta kommer att gynna de kommuner som har ett bra förebyggande arbete och som har lite skador.

- Vi är mycket bra på att förebygga skador.

- Alla andra kommuner som gått denna väg har gjort en mycket bra affär och jag är övertygad att även vi gör det, fortsatte Leif Nilsson i kommunfullmäktige.

Han fick stöd av centerpartisten Jan Tholerus som tyckte att det var ett mycket bra förslag.

Därmed var det grönt ljus för kommun att inleda det fortsatta det arbete som inletts för att bilda ett försäkringscaptive.

Mer läsning

Annons