Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knepigt att bli av med riset

/
  • Stopp för tippning. Korskyrkan som ordnar vårbrasan på Jägarnäs har fått påstötning från kommunen att inte låta brasan bli större. Tomas Jirenius är ute och sätter upp avspärrningsband.

Annons

- Tänk på grannarna ,säger vakthavande befäl Peter Levin, på räddningstjänsten i Ludvika angående bränning av trädgårdsavfall.Det generella rådet när det gäller eldning, är att allt "större än vad som ryms i en tunna", i princip skall anmälas till räddningstjänsten en vecka före den planerade eldningen.

- Vid dagen för eldningen måste du också ta reda på det aktuella brandriskvärdet, där värde fyra och fem innebär eldningsförbud.

Denna information finns via telefonsvarare på nummer: 023-27290. Eldning får då ske under följande förutsättningar, hämtade från räddningstjänstens hemsida:

Att eldningsförbud inte råder.

Att åtgärder för att förhindra brandspridning (lämplig plats, bevakning, släckutrustning) är vidtagna,

Att väderleken är lämplig (vindstilla eller svag vind).

Att sanitär olägenhet (rök- och askspridning, störande lukt m m) för grannar inte uppkommer.

Att eldning inte sker efter mörkrets inbrott.

Om det inträffar en "falsk utryckning", eller räddningstjänsten tvingas ut för att hjälpa till med släckningen, får den eldande stå för kostnaderna.

- Tekniska kontoret får årligen in många klagomål från folk som störs av eldning i tättbebyggda områden, berättar Charlotte Olsson på kommunen. Man har kanske fått sin uteplats eller sin tvätt nedsmutsad. Det förekommer också att astmatiker får besvär.

- Någon central uppsamlingsplats för avfall inne i Ludvika är inte aktuell, säger Bertil Höök på tekniska kontoret. Politikerna har bedömt att det inte är något problem här i stan.

Vad gäller de spontana komposterna, uppstår de ibland på olämpliga ställen, men kommunen ser inte så allvarligt på det så länge det enbart rör sig om nedbrytbart växtmaterial.

- Men rätt vad det är börjar det hamna barnvagnar och annat där, när det väl har uppstått en plats dit folk kör sitt ris, påpekar Höök.

Tekniska kontoret kan dessutom, mot en avgift, hämta avfallet.

- Det går också bra att lämna mindre mängder trädgårdsavfall i samband med sophämtningen, säger Anders Hammarbäck på kommunen. En säck eller två går bra.

Mer läsning

Annons