Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassisk vill rivs - upprustning för dyr

/
  • Nu rivs den pampiga före detta Aseavillan i Magnetenområdet. Alternativet hade varit att lägga ett par miljoner på rust av huset, enligt kommunens fastighetschef.

I dagarna får gamla Aseavillan i Magnetenområdet skatta åt förgängelsen.
Tanken är att stycka upp markområdet så det kan ges plats för tio – fjorton kedjehus. Något som anses behövas i bostadsbristens Ludvika.

Annons

Det är firman Haglunds Demolering AB med säte i Järvsö som svarar för rivningen. 345 000 kronor ska de ha för besväret och då ingår även rivningarna av de två villorna i kvarteret Freja vid Vasagatan. Villorna revs runt nyår.

Säkert är det en och annan Ludvikabo som har nära till en tår i dessa dagar när Aseavillan, Ingenjörsvillan, Magnetenvillan, Bruna villan, Kåken – kärt barn har många namn – försvinner för gott.

Under de senaste decennierna har villan varit hemvist för lokala musikband. När NLT gjorde ett reportage 1998 var det nio band som repade i lokalerna i regi av musikföreningen Svängremmen.

Underhållet av fastigheten har varit eftersatt och på senare år har det stått klart att ska huset behållas krävs en rejäl renovering. Kommunens fastighetschef Stefan Andersson gjorde en grov uppskattning och räknade fram att det förmodligen skulle kosta bortåt två miljoner att få fason på kåken.

Rivning tedde sig nu som enda tänkbara lösningen. För att de lokala banden inte skulle bli utan lokaler, ställde kommunen i ordning fyra replokaler i Folkets hus till en beräknad kostnad på 280 000 kronor.

I september 2011 fick tjänstemän i uppdrag av planberedningen att ta fram planhandlingar som ska visa hur tomten kan förvandlas till ett modernt och attraktivt bostadskvarter.

Och nu i dagarna har alltså den ståtliga villan tvingats ge sig för grävskopans framfart. Undrar just vad de gamla ingenjörerna Cederlund, Wennerlund och Lamm skulle ha tänkt och sagt om de fått uppleva denna dag.

Mer läsning

Annons