Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för nytt förskolebygge – och snart kommer mera

/
  • Under året ska Högbergets förskola byggas ut med en andra avdelning.
  • Nu tillfällig men snart kanske permanent är Björkvägens förskola, som består av en avdelning.

Nu ska det bli slut på tillfälliga förskoleavdelningar i Ludvika.
På onsdagen fattades beslut om att bygga ut Högbergets förskola med en avdelning till.
Nästa månad väntas beslut om ännu en ny avdelning – möjligen genom permanentning av den nu tillfälliga avdelningen på Björkvägen, Notgården.

Annons

– Jag kan bara säga att det finns ett alternativ som vi jobbar med, säger social- och utbildningsnämndens ordförande Håkan Anestedt (S).

Av en tjänstemannaskrivelse framgår det dock tydligt att en utredning pågår om att göra om Björkvägens tillfälliga avdelning till en permanent sådan.

Kruxet för tjänstemän och politiker är att få de fyra miljoner kronor som nämnden har fått i investeringspengar till två nya avdelningar att räcka till.

Tillbyggnaden vid Högbergets förskola blir inte i modulform, utan platsbyggd och beräknas kosta 2,4 miljoner kronor.

Till det kommer förändringar av köket, för att kunna serva ytterligare cirka 18 barn samt tillkommande personal. Dessutom behöver lekgården byggas om och rustas upp.

Sammantaget drar kostnaden i väg bortåt tre miljoner kronor och då finns det inte pengar till att bygga ytterligare en ny avdelning någonstans i de centrala delarna av Ludvika. Därav tanken på att rusta upp de nu tillfälligt hyrda lokalerna på Björkvägen.

Förhoppningen är att båda de nya avdelningarna ska kunna tas i bruk innan nästa vinter, då det annars säkert blir aktuellt med tillfälliga och dyra lösningar ännu en gång.

– Vår ambition är helt klart att vi ska kunna använda de nya permanenta avdelningarna nästa vinter, bekräftar förvaltningschef Anna-Lena Andersson.

För närvarande har kommunen cirka 1 100 barn inom omsorgen och behovet av förskoleplatser ser ut att vara fortsatt stort under de närmaste åren, möjligen med en ökning med tanke på förväntad inflyttning till följd av nya arbetstillfällen.

På Högbergets förskola var man på torsdagsförmiddagen ovetande om onsdagens nämndbeslut kring utbyggnad.

– Jaha, det är klart nu. Vi har ju hört om planerna av och till. Det känns positivt att det blir av, säger förskollärare Bibbi Myllergård.

Därmed blir det två avdelningar i den waldorfinspirerade förskolan, som för övrigt ska få behålla denna pedagogiska inriktning även efter utbyggnaden.

– Javisst, så nu gäller det bara att hitta personal med kunskap om waldorfpedagogik, säger Barbro Forsberg Nystedt, förvaltningens avdelningschef för skol och förskola.

Mer läsning

Annons