Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för gruvjakt i Ludvika

/
  • Bertil Larsson hade tagit med sig en gammal flakmoped från 1942 som Konsum i Uppsala hade för sina leveranser. Den var ursprungligen batteridriven, men försågs sedan med i en Husqvarna motor i modell drömbågen. Foto: Hans Olander

Annons

- Skönt, vi har förberett oss i Archelon. Jag tror och hoppas att den första gruvan som kommer att öppnas blir Blötbergsgruvan. Det är därför jag flyttat hem igen, säger Ludvikas förra kommunalråd Lennart Granqvist.

Förutom själva Blötbergsgruvan så kan man på nytt undersöka den gamla Gravgruvan, nära Klenshyttan, gruvområdet runt Norsen, Fredmundberget. På djupet i Blötbergsgruvan fann SSAB på sin tid en malmkropp stor nog att försörja Domnarvet med malm i minst 30 år. Gruvan förbereddes för höjd produktion men SSAB lade ned metallurgin och järnmalmspriserna föll.

Archelon arbetar för ett samarbete mellan de olika aktörerna och har tagit initiativ till ett samarbete där man ska se de olika Bergslagsgruvorna som en enhet där man bygger upp en gemensam infrastruktur för vidareförädling och utfrakt om man kommer fram till att gruvprojekten går att realisera.

- Det här är en lång process med många formella byråkratiska krav som vi nu får ta i tu med. Vi har hittills jobbat utifrån att vi skulle få tillståndet så en bit på väg är vi. Nu är undersökningstillståndet i hamn. Jag tror fortfarande lika benhårt på det här som när vi startade detta.

- Det som står närmast på programmet är en gemensam EU-ansökan om utvecklingsstöd för Bergslagens gruvor. Bakom detta står så här långt Archelon, Kopparberg Mineral och IGE och det kan man se som en följd av att vi fick uppvakta näringsdepartementet, berättar Lennart Granqvist.

Archelons område Blötberget 2 är på 500 hektar och delar av området delar man med Grufvbolaget Roslagen som ska undersöka vad som finns under marken i ett 264 hektar stort område. Archelon betalar 10 000 för sin treåriga undersökningsrätt och Roslagen 5 300 kronor.

Länsstyrelsen konstaterar att två naturvårdsobjekt, Glaningen och Norsen ingår, våtmarker, sumpmarker och fornlämningar. Ett stort antal fastighets- och markägare berörs.

Mer läsning

Annons