Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart alldeles nyss: Han blir kommunchef

Jan Lindström, 59, får jobbet som kommunchef i Ludvika.
För ett par minuter sedan tog politikerna i kommunstyrelsen beslutet.

Annons

För några minuter sedan beslöt kommunens

Men kommunstyrelsen var oenig. En minoritet av de 15 ledamöterna ville att Mikael Carstensen, 47, skulle erbjudas tjänsten.

Det blev sluten omröstning som resulterade i tio röster för Lindström och fem för Carstensen.

Men nu finns det alltså ett beslut och därmed har frågan fått sin lösning – mer än 1,5 år efter att Thomas Lagerström plötsligt sade upp sig i slutet av april 2015.

Jan Lindström, förvaltningschef vid stöd- och styrningsförvaltningen, sattes in som tillförordnad kommunchef efter Lagerström.

I våras var det på gång att han skulle erbjudas tjänsten på permanent basis. I alla fall var det vad kommunalrådet Leif Pettersson (S) önskade men när frågan kom upp i kommunstyrelsen i april i år så gjorde en majoritet av politikerna klart för Pettersson att alla tjänster ska utannonseras.

Jan Lindström tog konsekvenserna av beslutet och valde att omedelbart återgå till sin tjänst som förvaltningschef med arbetsrum i Stadshuset.

Så småningom annonserades tjänsten ut och i början av augusti hade kommunen mottagit 18 ansökningar Jan Lindström valdes ut för intervju. Likaså Mikael Carstensen som sedan den 3 augusti 2015 är förvaltningschef vid social- och utbildning. Även en tredje kandidat intervjuades; Jonas Westerlund som vid tillfället jobbade som biträdande enhetschef vid Utrikesdepartementet i Stockholm.

I slutet av augusti intervjuades trion av kommunalråden Leif Pettersson, Lotta Wedman (MP), Lars Handegard (V) samt oppositionsrådet Håge Persson (M). Den 27 september berättade Pettersson för DT att "de fyras gäng" beslutat att droppa Jonas Westerlund.

Mikael Carstensen hade inte tillräckligt stöd bland politikerna när frågan om kommunchefen skulle avgöras.

Nu kvarstod Jan Lindström och Mikael Carstensen i kampen om det högsta tjänstemannajobbet i kommunen.

De fyras gäng skulle lägga fram ett förslag för kommunstyrelsen men det har dragit ut på tiden och kritiken från andra partier och politiker har inte varit nådig. Bland annat har Bopartiet och Sverigedemokaterrna haft en hel del att säga om den utdragna processen.

Men nu är det alltså klart. En oenig kommunstyrelse har beslutat att Jan Lindström ska erbjudas jobbet.

Nu återstår att se om Lindström tackar ja.

Texten uppdateras.

Mer läsning

Annons