Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinesisiskt företag vann första UHVDC kontraktet

Annons

Européernas nya konkurrent heter Baoding Tianwei Baobian Electric Co. Ltd och det är detta företag som fick det första kontraktet på utrustning till UHVDC-stationerna i demonstrationsprojektet "Yunnan - Guangdong ±800kV DC Power Transmission Project".

Baoding Tianwei Baobian Electric är en av de största transformatortillverkarna i Kina med 2000 anställda som säger sig ha kunnande upp till 1000 kilovolt och en årlig produktion på 80 000 megavoltampere.

ABB har fått frågan de kommer att få en roll som underleverantör av exempelvis genomföringarna i projektet. ABB Components har som tidningen tidigare rapporterat byggt en ny fabrik i Ludvika för den nya genomföringstypen som långtidsprovas hos Stri i Ludvika. NLT återkommer när ABB har ett svar på frågan.

Kinas och därmed världens första UHVDC-projekt ska överföra 5000 megawatt i den 1 418 kilometer långa kraftlänken. Den första polen ska tas i drift 2009 och den andra linan i oktober året därpå. Själva linjen började byggas i december i fjol.

Kinesisk press triumferar i belåtenhet över att landet utvecklat eget kunnande inom högspänd likström (som man lärt sig under ABB och Siemens 500 kilovoltsprojekt som innehållit stora delar av teknologiöverföring). Projektet beskrivs som en milstolpe för Kina som nu anser sig som världsledande i transformatorteknologi.

Projektet med linjer och de två UHVDC-stationerna är kostnadsberäknade till knappt 10 miljarder kronor.

Kinesiska Baoding Tianwei har också utvecklat och testat den första 250 megavoltampere/800 kilovoltstransformatorn och nu ska man tillverka ytterligare 14 likadana transformatorer. Transformatorerna ska användas i Kinas första växelströmsprojekt på 800 kilovolt från ett 3500 megawatts kraftverk i Gula floden.

Mer läsning

Annons