Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina har inlett bygget av sitt andra UHVDC - system

Annons

Shanghai Daily news rapporterar att arbetet på världens kraftfullaste och längsta kraftöverföringslänk startades på måndagen.

Det är till detta projekt ABB i Ludvika utvecklat det nya ultrahögspända likströmssystem, UHVDC, som sedan i november långtidstestas hos Stri i Ludvika.

Shanghai Daily rapporterar att kraftlänken ska överföra vattenkraft från kraftverk över 2000 kilometer in i Kina och kraften i länken kommer att kommer att täcka en femtedel av storstaden Shanghais elbehov och kraftigt minska utsläppen i staden. Shanghai får sin nya kraft 2011.

Det är det andra bygget av ett UHVDC-projket som inletts i världen. I december togs de första spadtagen i den något mindre kraftlänken mellan Yunnan och Kanton.

Tidigare har NLT kunnat rapportera att Siemens väntas få en viktig roll i Sydkinaprojektet och ABB motsvarande roll i Shanghaiprojektet.

ABB har beräknat att om man ska överföra 6000 megawatt 200 mil så kostar det 21 miljarder om man bygger systemet med 765 kilovolt växelström men man klarar samma uppgift för 14.5 miljarder med 800 kilovolt likström.

För Ludvika är ekvationen ännu mer gynnsam. Växelströmstationerna skulle kosta 4,5 miljarder och likströmsstationerna 6,2 miljarder. Mer jobb i Ludvika men mindre tillverkning för linjebyggarna.

Kinesisk press har tidigare rapporterat att man räknar med att 60 procent av transformatorerna ska tillverkas i Kina. Kinesiska transformatordelen i projektet är värderad till 1,75 miljarder kronor och hela transformatordelen till 2,5 miljarder kronor.

De två demonstrationsprojekten ska i slutet av 2008 följas av ett tredje projekt.

Mer läsning

Annons