Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampsportarna manifestade mot våldsdådet

/
  • På platsen där Tommy Lundén brutalt misshandlades till döds samlades 25-talet kampsportare på tisdagskvällen till en stund i tystnad.
  • Dennis Branzell är både tränare och ordförande i kampsportklubben och han befarar att klubben kommer att under lång tid få dras med anklagelser och misstro efter våldsdådet i centrum.

Ett känsloladdat tal av tränaren och klubbordföranden, Dennis Branzell, i träningslokalen inledde tisdagskvällens samling. Därefter gick man gemensamt och med facklor upp till platsen i Ludvika centrum, där Tommy Lundén misshandlades till döds sent i fredags kväll.

Annons

– Vi vill på alla sätt ta avstånd från det som hände och 22-åringen som är misstänkt för dådet var inte medlem hos oss. Han var nere på några träningar, han var stor och stark men kunde inget av det vi håller på med, sa Branzell, ordförande i kampsportföreningen LA BT.MMA.

Han konstaterade att mycket av det våld som sker i dag är förknippat med alkohol och narkotika.

– Det försöker jag predika hos våra medlemmar. Alkohol och droger kan få det att slå slint i huvudet på människor och kanske var det det som hände i fredags.

17-årige Johan Knabe från Ludvika var en av de 25-tal medlemmar som gick med i manifestationen:

– Ingen går på våra träningar för att lära sig att slå ned någon annan. Vi förespråkar inte våld. Det är så tråkigt att kampsporten får ut för vad som hänt. Vår sport har ingenting med det att göra, sa Knabe.

Han hade stött på den misstänkte 22-åringen på några träningar och visste att han var dömd för olika brott.

Dennis Branzell konstaterade att många vet så lite om kampsporter och att det därför kommer i gång rykten:

– I vår klubb har vi hittills bara ägnat oss åt avancerad brottning utan sparkar och slag men många har sett MMA-matcher på tv och tror att det är det vi sysslar med. Vi vill skapa gemenskap och en bra träning och att vi får människor att växa.

Han befarar att det som hänt kommer att hänga kvar som en mörk skugga över kampsportare i allmänhet och klubben i Ludvika i synnerhet.

Han konstaterade att på 50-talet var det boxarna som fick dåligt rykte, på 70-talet karateutövarna och nu är det andra kamsporter som har hamnat i samma läge.

– Det som sker på ett ögonblick tar lång, lång tid att reparera, sa Branzell.

Mer läsning

Annons