Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampanj mot alkohol i trafiken

Annons

Den 28 minuter långa filmen projiceras på tre jättelika dukar, tillsammans nio meter bred och med stereoljud.

- Jag har sett den och den slår knock out, sa erfarne trafikpolisen Folke Lövgren, när han på torsdagen deltog på en pressträff inför kommande veckas kampanj.

Filmen berättar tre människors livsöden och hur rattfylleriet har påverkat dem och deras omgivning.

- Jag bokade filmen redan förra sommaren eftersom det är så många som vill ha den, berättade Marianne Sand på kultur- och fritidsförvaltningen.

Men även om kampanjen är koncentrerad till Ludvika blir det gymnasieeleverna i Smedjebacken som får se filmen först. Det sker vid två föreställningar i Folkets hus kommande onsdag.

Därefter flyttas den till Högbergsskolan i Ludvika där kommunpersonal får se filmen på eftermiddagen.

Dagen därpå visas "Länge leve livet" vid tre tillfällen för eleverna på Högbergsskolan och senare samma dag för föreningsmedlemmar och allmänhet, även det i skolans aula. Den utformas som en kostnadsfri utbildningskväll, där representanter för kommunen, Dalarnas idrottsförbund, trafikskola, polisen och trafiksäkerhetsförbundet finns med.

Fredag nästa vecka kommer filmen till Cassels i Grängesberg för att gymnasieungdomarna där ska få se den.

- Filmen ska bli utgångspunkt för diskussioner i klassrummen om trafik och alkohol, säger Mats Jonsson, rektor inom Västerbergslagens utbildningscentrum (VBU).

- Trafikonykterhet är ett stor problem i samhället. Jag vill med mitt folkhälsoarbete vara med och öka kunskapen kring rattonykterhet och dess följder i trafiken samt påverka attityder och beteende för en säkrare trafik, säger Ursula Furtig, som jobbar med folkhälsofrågor i Ludvika kommun.

Hennes kommun ligger långt framme när det gäller säkerhetsfrågor, bland annat med inriktning på trafik.

Det är flera intressenter i kampanjen. Förutom kommunen finns där polisen, Dalarnas trafiksäkerhetsförbund och Vägverket.

Mer läsning

Annons