Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kameror till Västerbergslagen

/

Annons

Just nu håller personal från Vägverket på att utse lämpliga platser för kameraplacering på den aktuella vägsträckan.

Boström kan i tid inte precisera när utplaceringen av kamerorna ska ske mer än att det blir under året.

- Det är inte bara trafikmässiga hänsyn som ska tas när man väljer plats för kamerorna. Det ska finnas plats för en förvarningsskylt och att det finns el- och telekabel i närheten, uppger Anders Boström.

De fem kamerorna på riks 66:an ingår i ett nytt paket på 169 kameror, som ska komplettera de 700, som placerades ut under förra året och som enligt Vägverkets generaldirektör, Ingemar Skogö, givit mycket goda resultat. Därmed täcks ytterligare 54 mil statliga vägar av trafiksäkerhetskameror.

Enligt Skogö har de redan utplacerade kamerorna haft positiva effekter i form av sänkt medelhastighet, färre svåra olyckor samtidigt som koldioxidut-släppen minskar.

- Vi har haft god erfarenhet av de trafiksäkerhetskameror som satts upp. Tillsammans med de nya kamerorna innebär det att närmare 20 färre människor dödas i trafiken varje år. Avsikten med de nya kamerorna, som vi nu tillsammans med Polisen sätter upp, är inte att bötfälla fler trafikanter utan att ge dem hjälp att hålla hastighetsbegränsningarna, säger Skogö i ett pressmeddelande.

- Trafiksäkerhetskamerorna är ett viktigt komplement till Polisens trafiksäkerhetsarbete och hastighetsanpassningen är central när det gäller att nå nollvisionen. Arbete pågår med att se till att de nya 169 kamerorna placeras på väl utvalda platser för att rädda flest liv, sägerrikspolischefen Stefan Strömberg i samma pressutskick.

Mer läsning

Annons