Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubilerande Villgott kan hamna i Swedbank

Familjecentralen Villgott firade i torsdags sin tioåriga tillvaro som man tillbringat i den äldsta delen av Kyrkskolan.
Men en flytt är på gång – kanske till gamla Swedbank vid gågatan.

Annons

DT har fått uppgifter från flera håll om att kommunen och landstinget vill hyra in sig i de lokaler som Swedbank lämnade i september.

– De har tittat på lokalerna, men det verkar vara långt bort innan det blir klart, säger fastighetsägaren Nicklas Andersson i en kommentar till uppgifterna.

Mikael Carstensen, förvaltningschef vid social och utbildning, bekräftar bara tidigare kända uppgifter att man söker efter större lokaler åt Villgott. Ett beslut kan dock vara att vänta redan i november, uppger han i mejl till DT.

– Villgott kommer upp som ett ärende till social- och utbildningsnämnden den 9 november och efter det hoppas jag kunna ge mer information.

Flyttplanerna var inget som diskuterades bland vare sig personal eller besökare när Villgott i torsdags hade öppet hus. Här rådde feststämning med ballonger i taket och bjudningar av både ätbart och dryck.

– Vi bjuder på kanelbullar, för Villgott invigdes på kanelbullens dag (4 oktober) för tio år sedan, förklarar förskoleläraren Lillemor Norström.

Dagen till ära hade hon klätt sig som Tant Grön medan kollegan, samordnaren Lotta Borg, meddelade att hon var häxa. En hel del föräldrar med barn hade hittat hit redan strax efter öppningsdags klockan 10.

– En del i Villgott är ju öppna förskolan och den besöktes tidigare i år av i snitt 35 personer om dagen. Men nu i höst har snittet ökat till 44, säger en nöjd Lotta Borg.

I lokalerna finns också barnavårdscentral, mödravårdscentral och samtalsmottagning. Mottagningen tar emot barn i åldrarna upp till 18 år.

– Förebyggande socialtjänst, det måste man ha för att det ska få heta familjecentral, konstaterar Lotta Borg.

Andrea Perez brukar regelbundet besöka öppna förskolan tillsammans med sin lille son David. Eftersom familjen inte har äldre släktingar i bygden så uppskattar hon mycket att det finns tillgång till öppen förskola.

– Det är bra att man kan få träffa och umgås med andra föräldrar och har möjlighet att prata med personal om olika saker.

13 personer har sin dagliga arbetsplats på Villgott och att man sedan i våras söker efter större lokaler beror främst på att både samtalsmottagningen och mödravården behöver mer utrymmen.

Väljer de styrande att flytta Villgott till gamla Swedbank, så kommer Nicklas Andersson förstås att varmt välkomna dem – både som fastighetsägare och Ludvikabo. Det klargör han i samtal med DT.

Som Ludvikabo kan man ju tycka att det är ganska tråkigt om en verksamhet som Villgott hamnar i en affärslokal vid gågatan mitt i centrum?

– Då vill jag säga så här att det är bättre att Villgott flyttar in än att det står tomt. Vi behöver ha ett centrum där det rör sig folk och har vi verksamhet i lokalerna så kommer säkert åtminstone några butiker att ha glädje av det. För mig är det naturligtvis otroligt positivt om jag får en hyresgäst i lokalerna.

Familjecentralen Villgott i Ludvika firade tio år med öppet hus. Från vänster Andrea Rodriques med dottern Jasmine, samordnaren Lotta Borg, Andrea Perez med sonen David, Jasmin Enmalm med sonen Melvin, Madelen Hedblom med sonen Alvin samt förskolläraren Lillemor Norström.

Mer läsning

Annons