Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jourmottagningen tar emot fler patienter än gamla akuten

/
  • Hos oss finns distriktsläkare på plats dygnet runt, säger Liselotte Andersson. Under 2011 ökade antalet patienter på jourmottagningen.

Ambulanstransporterna till Falun har nästan fördubblats – men trycket på jourmottagningen i Ludvika har inte minskat.
– Vi tog emot fler patienter under 2011, säger föreståndaren Liselotte Andersson.

Annons

Gamla akuten blev historia i mitten av juni 2011 och namnändrades till jourmottagning.

Liselotte Andersson befarar att alla rubriker i tidningarna om akutstängningen kan ha skapat osäkerhet och förvirring och medfört att vissa invånare i Västerbergslagen tror att det inte går att få någon hjälp i Ludvika.

– Men vi finns här och har öppet dygnet runt. En distriktsläkare finns på plats och kan göra en bedömning av patienten; om vederbörande ska köras vidare till Falun eller om personen kan skickas hem efter undersökning.

Andersson uppmanar dock alla med allvarligare symtom, exempelvis svåra bröstsmärtor, att ringa efter ambulans så de omedelbart kan köras till Falun.

– Men kommer patienter in för egen maskin så kan vi ta prover och EKG. Är det en befarad infarkt ringer vi 112 så de får åka ambulans till Falun.

Trots att gamla akuten inte finns längre med exempelvis narkosläkare på plats eller i bakjour dygnet runt, så har antalet patienter ökat.

– År 2010 tog vi emot 12 500 patienter. I fjol var det 13 100, säger Liselotte Andersson som har svårt att nämna någon given förklaring till ökningen. Hon tror dock att det kan spela in att patienter som tidigare beställde tid på vårdcentralen upptäckt att de kan gå till jourmottagningen och få träffa en distriktsläkare.

Förutom en distriktsläkare dygnet runt har tretton sjuksköterskor och nio undersköterskor sin arbetsplats på jourmottagningen.

– Om jag får önska något så vore det att vi i stället för en distriktsläkare hade en akutläkare med narkoskompetens dygnet runt, säger Liselotte Andersson.

Mer läsning

Annons