Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JK gottgör friad Ludvikaföretagare

Annons

Misstanken mot företagaren uppstod under sommaren 2004 då en ung man försedd med sprayburkar vistades nära ett näringsställe i centrala Ludvika. Han attackerades av flera personer och blev ordentligt misshandlad med svåra skador som följd. Bland annat förekom också uppgifter att han blivit sparkad och dessutom sprayad i underlivet.

I det sammanhanget riktades misstankar mot företagaren som greps av polis, anhölls av jourhavande åklagare och sedan häktades. Han kom att bli frihetsberövad under tiden 11 juli-04 augusti.

När fallet senare blev föremål för rättegång i Falu tingsrätt ogillades åtalet och mannen försattes på fri fot. Ärendet överklagades till Svea hovrätt men blev återkallat och den friande domen vann laga kraft.

I sin ansökan till Justitiekanslern begärde 44-åringen summa summarum närmare 100 000 kronor fördelat på 40 000 kronor för lidande, 20 000 kronor för förlorad arbetsinkomst, 26 100 kronor för intrång i näringsverksamhet, 2 000 kronor för utgifter och slutligen 2 640 kronor som ersättning för utlägg i form av ombudskostnader.

Slutresultatet blev dock förhållandevis magert. Den drabbade företagaren får lov att nöja sig med mindre än hälften av den äskade summan.

Vad som nu ska betalas ut är 17 000 kronor för förlorad arbetsinkomst, 18 000 dito för lidande och 2 640 dito för ombudskostnader.

Mer läsning

Annons