Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internationella kvinnodagen

/
  • Mot kvinnovåld. Pernilla Johansson från Kvinno- och tjejjouren, Alf Werner och Ove Westgård från Lions förbereder arrangemangen på kvinnodagen den 8 mars.

Annons

Det är då bland annat Lions manifesterar mot våld och förnedring av kvinnor, bland annat med en fackeltåg genom centrum med avslutning vid kyrkan.

Förutom Lions står Kvinnojouren, FN-förbundet, kvinnoklubben Zonta, Svenska kyrkan och kommunen bakom manifestationen men arrangörerna hoppas att företag, föreningar och organisationer ska ställa upp i fackeltåget.

I kyrkan deltar kommunalrådet Maria Pettersson och för underhållningen svarar Peter Bogsveen och Saxdalens manskör.

Kollekten den kvällen går till Kvinnojourens verksamhet.

Redan nu på lördag kommer Lionsmedlemmar att på gågatan upmmana Ludvikaborna att ställa upp den 8 mars och sälja knappar och reflexband till förmån för kvinnodagen.

Pernilla Johansson rapporterade att förra året gjordes över 25 000 polisanmälningar i Sverige gällande kvinnovåld.

- 80 procent av våldet sker i hemmen och utförs av make, sambo eller tidigare partner. Det förekommer i alla samhällsklasser och våldet blir också grövre och går längre ned i åldrarna.

Pernilla Johansson konstaterar att Kvinnojourens 15-tal medlemmar i Ludvika-Smedjebacken står beredda att hjälpa till.

- De kvinnor vi tar emot har oftast vare sig pengar eller annat när de kommer till oss. Vi kan hjälpa dom genom den värsta krisen och erbjuda skyddat boende under kortare tid.

Mer läsning

Annons