Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget beslut om Sydlänken under våren

Annons

Svenska Kraftnät lider av teknisk beslutsvånda inför beslutet om framtidstekniken med markkabel eller 1950-talsteknik med luftlinje i kraftöverföringsprojektet Sydlänken.

Det var den 23 september 2003 som ett strömavbrott gjorde hela södra Sverige och östra Danmark strömlöst och då beslutade man sig för att "snabbt" förstärka elförsörjningen.

Vikarierande generaldirektören Sture Larsson håller nu på med att förbereda de ärenden som ska upp på styrelsemötet och via informationsavdelningen aviserar Larsson att man troligtvis inte är beredd och kommer att göra det teknikval man utlovat under våren 2007.

Nu kan beslutsvåndan till viss del tillskrivas regeringen och näringsdepartementet som inte satt till någon ny generaldirektör eller gett affärsverket tydliga signaler.

ABB som arbetar för en HVDC Lightkabel tillsammans med LRF, fackföreningsrörelsen och dalariksdagsman Kenneth Johansson (c) hade alla hoppats på ett beslut nu även om man önskat att Svenska Kraftnät redan under förre generaldirektören Jan Magnussons ställt sig positiv till att Sverige som nation skulle bli först med den nya tekniken.

ABB hade till förra regeringen utlovat nya jobb, med den marknadsbedömning man tror på handlar det om 2000 nya jobb i Ludvika och Karlskrona och hos underleverantörerna. Svenska Kraftnäts styrelse kunde redan den 25 november 2005 köpt ABB:s förslag om att få bygga referenskabeln men valde att gå ut på samråd.

Ansvariga ministrar i förra regeringen som Mona Sahlin (s) liksom näringsminister Maud Olofsson (c) har varit livrädda för att uttala något som kunde klassas som ministerstyre och ge Svenska Kraftnäts styrelse en fingervisning om att det är framtidstekniken med kabel som gäller.

Beslutsvåndan består trots att det samråd som genomförts var entydigt. Av 1890 remissvar, varav 1620 från allmänheten, sa merparten markkabel.

Mathilda Pihlgren som på Svenska Kraftnäts uppdrag deltagit i samrådsprocessen säger så här i verkets senaste informationsbroschyr om projektet:

- Jag är lite överväldigad av engagemanget. Vi hade inte förväntat oss 1620 remissvar från allmänheten.

- De flesta har tagit ställning för markkabel. Svenska Kraftnäts uppdrag är dock att göra en helhetsbedömning som också inkluderar systemteknik och ekonomi. I den helhetsbedömningen finns naturligtvis resultatet från samrådet kring förstudien med som en viktig del.

Mer läsning

Annons