Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingenjörerna på ABB halvnöjda med 5 800 kronor på tre år

Annons

- Treårsavtalet ger Sveriges Ingenjörer goda möjligheter till en reallöneförbättring och vi tar samtidigt hänsyn till industrins konkurrenskraft, säger civilingenjörernas ordförande på ABB Bertil Nordqvist.

- Vi får också en arbetstidsförkorrtning på tre dagar som när den byggts ut ger oss åtta lediga dagar per år.

- Men naturligtvis är vi inte nöjda med nivån. Potten är 8,1 procent på tre år och till den kommer en översyn och vår löneglidning. Försiktigt bedömt kommer det här att ge oss ingenjörer på ABB 14 procent på tre år. Vi börjar förhandla lokalt om någon vecka, säger civilingenjörernas kretsordförande.

Eftersom ingenjörerna på ABB i snitt tjänar 42 000 i månaden så höjs ingenjörernas löner med 5 800 om Betril Nordqvists bedömning av avtalet slår in.

IF Metallklubbens ordförande Rolf Häggman på ABB Ludvika kommer att åka till avtalsrådet i slutet av veckan och där rösta nej till avtalet.

- Det här är inget bra avtal. Vi vill ha ett ettårigt avtal med mer kronor i, säger Häggman som ännu inte gjort någon bedömning av hur mycket verkstadslönerna ökar under det treåriga avtalet.

- Civilingenjörernas bedömning av vad de kommer att få är säkert rätt, det brukar den vara. ABB betalat alltid CF och Sifarna bättre än vad som skrivs i avtalen och vi får de procentsatser som skrivs in i avtalet. Och eftersom vi ska betala 0,2 till en pension så blir det inte så mycket kvar i kronor till oss i verkstaden, säger Häggman som hävdar att avtalet visar att man på svensk arbetsmarknad inte behandlar arbetare och tjänstemän lika.

- Vi får som vanligt minst, säger Häggman.

Mer läsning

Annons