Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga spår av vargari trakten av Grängesberg

Har några vargar slagit sig ned i trakten av Grängesberg?
– Jag har inte hittat några spår men det behöver inte betyda att det inte finns varg i området, säger Göran Jansson, anställd vid länsstyrelsen som naturbevakare.

Annons

Det var på kvällen söndagen den 13 november som Annika Löv var ute med sin hund och då fick se fyra djur i utkanten av samhället och som hon var övertygad om var vargar.

Hon kontaktade Göran Jansson som inte såg någon anledning att betvivla uppgifterna. Vid tillfället fanns ingen snö så spårning var inte att tänka på. Men Jansson klargjorde att han skulle ge sig ut och spåra i trakterna så fort det kommit snö.

– Jag har varit ute och åkt på skogsvägarna söder om Grängesberg men jag har inte sett några spår. Men det var säkert vargar som hon såg, jag vet inte vad det skulle ha varit annars, säger Jansson.

Den senaste tidens mildväder har tärt hårt på snötäcket – även i relativt snösäkra Grängesberg – och ytterligare spårning får vänta.

I övrigt konstaterar Göran Jansson att det finns flera vargrevir i Västerbergslagen.

– I Smedjebackens kommun har de reviret i Norn och ett annat i trakten av Kloten. I Ludvika kommun finns UIriksbergsreviret och Lövsjöreviret. Hur det står till i Tansenreviret vet vi ännu inte. Där sköts ju en tik och en valp under jakten förra vintern plus att en varg sköts under skyddsjakt i Grangärde i somras.

Vargen "Ulrik", född 1998, var länge härskare i Ulriksbergsreviret. Men vargar lever ett hårt liv och blir sällan äldre än cirka tio år och Göran Jansson tror att det var mer än två år sedan Ulrik föll ifrån.

– Riktigt vad som hände Ulrik vet vi inte men det troliga är att han dog en naturlig död. Under älgjakten 2009 såg jag för första gången en annan hanne i det reviret och som nu är tillsammans med den tik som Ulrik hade.

Om reviren i Västerbergslagen bara består av två vuxna djur eller om det även finns valpar, ska spårningar senare i vinter förhoppningsvis ge svar på.

Mer läsning

Annons