Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HVDC i kraftmätning mellan Ryssland och Kina

Annons

Det är Eurasia Daily som avslöjar spelet där ABB i Ludvika sedan 1990-talet otaliga gånger varit inne och presenterat sin HVDC-teknik och visar hur man kan exportera elkraft vila en 260 mil lång linje till Beijing.

Det ryska kraftbolaget Unified Energy Systems, UES, har snabbat upp utbyggnaden av sitt nya stora vattenkraftverk Bureiskaya i Amurregion. Det skapar under nästa år ett krafttillskott på 2000 megawatt.

Kina tycker att elkraft från Ryssland blir för dyr, dubbelt så dyr som egenproducerad kraft. Ryssland har gång efter annan tidigare tryckt på för att öppna en exportlinje då man redan har nu har ett överskott från de två kraftverken Bureiskaya och Ziskaya.

Nu har ryska UES:s ledning bytt strategi och istället för kinaexport så läggs nu krutet på att projektera en kraftlänk över hela Sibirien, genom centrala Ryssland till Europa. Tidningen skriver att man kan se den nya planen som rysk frustration över att man inte kommer tillskott med Kina.

UES ide är att bygga en jättelik länk där både den nya ultrahögspända likströmstekniken och 1000 kilovolt växelström samkörs i ett komplext system.

Mer läsning

Annons