Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundan vilken träningsglädje

/
  • Här gör sig IFK Grängesbergs tre ungdomar inom draghundsporten redo att ge sig ut på ett träningspass med sina vorstehhannar. Tjejerna är från vänster: Jennie Karlsson, Isabelle Ramström och Emma Nykänen.
  • Sara Flodin och riesenschnauzern Chilie har nyligen börjat prova draghundsporten och därefter blivit återkommande besökare på onsdagsträningarna i Grängesberg.

I somras beslutade IFK Grängesberg Skidklubb att även satsa på draghundsport.
Nu tränar ett 15-tal ekipage i anslutning till Grotfallets skidstadion på onsdagskvällarna, men initiativtagarna vill gärna ha med fler.

Annons

– Javisst, för det här är en träning alla som har hund kan vara med på, säger Hans Ramström.

Som tidigare ordförande för IFK Grängesberg har han varit starkt delaktig i att få föreningen att göra en satsning på draghundar.

Men även Kathrine Abrahamsen från Ludvika hör till initiativtagarna, efter att tidigare ha varit involverad i föreningen Södra Dalarnas Draghundklubb.

I och med att Kathrine Abrahamsens dotter Emma Nykänen och Hans Ramströms dotter Isabelle Ramström blivit så engagerade i sporten, vid sidan av att vara längdåkare, föll det sig naturligt att föräldrarna jobbade för att de skulle kunna träna och tävla fullt ut för IFK Grängesberg.

Men den lokala satsningen på draghundsport ger även en bieffekt i att alla kanske inte fullt lika tävlingsinriktade hundägare kan få en chans att vara med i verksamheten, oavsett vilken hundras man har.

– Åker man bara skidor så kan alla som har en hund vara med här, säger Kathrine Abrahamsen.

Hans Ramström håller med och tillägger:

– Jag tror inte riktigt det har nått ut till allmänheten än att alla är välkomna att ta med sin hund och prova på att vara med.

För de som sedan vill ta steget vidare och tävla finns tre olika klasser: A (fågelhundar), B (brukshundar) och C (polarhundar).

Fågelhundarna är snabbast, vilket tidningen fick se bevis på då tre glada vorstehhannar drog upp träningstempot för klubbens ungdomar: Jennie Karlsson, Isabelle Ramström och Emma Nykänen.

– Ja, det går fort och det gör det extra roligt. Sedan är den här sporten kul på så sätt att man aldrig är själv när man tränar. Hunden är ju alltid med, säger Isabelle Ramström innan det åter bär av i Grotfalletspåren.

Mer läsning

Annons