Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höst utan bassäng - simklubb får problem

/
  • Här står tränaren Magnus Engström, till vänster, och styrelseledamoten Torbjörn Englund på botten av den torrlagda bassängen i Ludvika sporthall. Båda håller tummarna för att den nya stålbassängen blir klar enligt planerna, i slutet av december.
  • Torbjörn Englund och Magnus Engström konstaterar att det är de äldre ungdomarna i klubben som får lida mest för att den stora bassängen i sporthallen inte går att använda.
  • Träningen är betydligt mer funktionsenlig i Ludvika säger Magnus Engström och man jobbar nu inom klubben för att få till ett samarbete med andra klubbar i Dalarna.
  • Om cirka fyra månader är det tänkt att botten och väggar i bassängen ska vara täckta med stål. Därmed ska Ludvika SS, för all framtid (?) slippa träna på annan ort.

Den tömda simbassängen i Ludvika sporthall medför ett antal problem för Ludvika Simsällskap. Mycket av träningen förläggs till 16-metersbassängen i Grängesberg.
– Men där är det begränsat med tider, vi kan inte ha lika många i bassängen samtidigt och träningen blir inte lika funktionsenlig som i Ludvika, säger tränare Magnus Engström.

Annons

Det har i flera år varit problem med 25-metersbassängen i Ludvika sporthall. Men nu har ändå ett beslut fattats som kommer att lösa problemet, en stålbassäng.

Enligt planerna ska den nya bassängen kunna tas i bruk i slutet av december. Men dit är det långt och för Ludvika SS innebär det att man måste hitta lösningar för att, så gott det nu går, bedriva en meningsfull verksamhet.

– Det är ju inte lätt men vi gör vad vi kan och vi har en bra dialog med Ludvika kommun, som vi hittills har fått bra hjälp av, säger styrelseledamoten Torbjörn Englund.

Merparten av träningen har flyttats till Grängesbergs badhus och dess 16-metersbassäng. Något som har inneburit att klubben tvingats dela vissa grupper för att kunna genomföra träningen på ett bra sätt.

– I Ludvika har vi sex banor att tillgå och där kan vi ha 25-30 ungdomar i bassängen samtidigt. I Grängesberg är det tre banor så där kan det bara vara tio i bassängen, berättar tränaren Magnus Engström.

Det är också begränsat med tider i Grängesberg, så antalet träningstimmar kommer under hösten att vara betydligt färre än normalt. Dessutom är LSS beroende av hjälpsamma föräldrar som ställer upp och skjutsar till Grängesberg.

Ändå tror både Torbjörn Englund och Magnus Engström att det kommer att fungera förhållandevis bra för de yngre simmarna i klubben. Svårare blir det att hitta lösningar för de äldre ungdomarna.

– De kräver en annan träning och framför allt mer träningstid. Vi försöker att hitta lösningar genom att prata med andra klubbar i Dalarna om att samarbeta, men det är inte lätt att hitta tider som passar. Det här är ju ungdomar som går i skolan, säger Engström.

Den torrlagda bassängen i sporthallen kommer också att resultera i ett ekonomiskt avbräck för klubben. Tre tävlingar var inplanerade och tävlingar innebär pengar i klubbkassan.

– Den stora utmaningen är ändå att behålla ungdomarna, att motivera dem att fortsätta med simning. Så det är viktigt att vi hela tiden för en dialog med dem, påpekar Englund.

När det gäller simskolan så kommer LSS att genomföra ordinarie verksamhet i lilla bassängen i sporthallen.

– Det är bra för det är ungdomar som vi ska fylla på med i klubben, tillägger Torbjörn Englund.

Annons