Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill införa psykisk värnplikt på jobbet

/
  • Simone Reiche Nordström är även ambassadör för Hjärnkoll – en nationell kampanj som arbetar för ökad öppenhet kring psykisk ohälsa.

Simone Reiche Nordström kallar psykisk ohälsa för vår tids nya folksjukdom.
Nu uppmanar hon alla att ta ansvar för det psykiska välbefinnandet.
– Vi ska se till att vårda våra hjärnor och vara goda medmänniskor, säger hon.

Annons

I snart 20 år har Simone Reiche Nordström hjälpt människor i näringslivet att ta kontroll över hjärnan för att kunna arbeta mer effektivt.

Nu har hon – med bas i Fredriksberg – siktet inställt på att ge företag, föreningar och skolor verktyg för att upptäcka och förebygga psykisk ohälsa.

– Att ta kontroll över tillvaron är inte så lätt i dagens samhälle. Takten bara ökar, och har man haft en obalans under en längre tid är det en väldigt stor risk att man hamnar i psykisk ohälsa.

Vad är då psykisk hälsa?

Enligt Simones definition ska tre kriterier uppfyllas.

– Man ska kunna vårda sociala relationer, klara av ett arbete och fungera i vardagen. När man någonstans inte klarar av det här längre hamnar man i psykisk ohälsa.

Simone blev nyligen certifierad instruktör i första hjälpen till psykisk hälsa efter en utbildning på Karolinska institutet.

Likt hjärt-lungräddning (HLR) får deltagarna kunskaper som gör att de kan rycka in och göra en insats tills den drabbade får professionell hjälp.

– Händer det en arbetsplatsolycka har företagen jättebra handlingsplaner. Men är det någon som hamnar i en akut psykos vet man inte hur man ska hantera det.

Allra helst ska den psykiska ohälsan upptäckas i ett så tidigt skede som möjligt.

– Då kan långa sjukdomsperioder förebyggas och undvikas – eller åtminstone förkortas.

Alla större företag måste enligt arbetsmiljölagen ha personer utbildade i HLR.

Simone tycker att samma sak borde gälla första hjälpen mot psykisk ohälsa – en slags psykisk värnplikt.

– Många företag är rädda att lyfta på locket för då tror man att man blir överhopad av problem. Det är precis tvärtom. Människan har alltid ett behov av att prata. Det är när man håller inne något det växer.

Hon motiverar "värnplikten" med att undersökningar visat att tre av fyra i dag har erfarenhet av psykisk ohälsa – antingen egenupplevd eller som anhörig.

Därmed är sannolikheten större att träffa på en person med psykisk ohälsa än att hamna i en situation där fysisk livräddning är nödvändig.

– Problemet finns så man behöver inte vara rädd för att våga prata om det och agera. Frasen "Jag mår bra" på frågan "Hur mår du?" är enligt ny forskning vår tids största lögn.

Annons