Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ställer upp för Filmarkivet

/
  • För Filmarkivet. Siv Holma tycker det är viktigt att verksamheten vid Filmarkivet i Grängesberg får fortsätta. Nu vill hon veta vad kulturministern tycker. Foto: Privat 

Annons

- Jag har lagt en skriftlig fråga till kulturministern och förväntar mig ett skriftligt svar, säger Siv Holma i en kommentar till tidningen.

Att hon tar upp frågan nu hänger samman med att regeringen snart sätter igång arbetet med höstbudgeten och att Filmarkivets pengar beräknas vara slut vid kommande årsskifte.

- Det är en oerhört viktig fråga, konstaterar Holma, som själv ännu inte besökt Filmarkivet.

- Men jag ska åka dit.

"Pengarna räcker till årsskiftet och sedan verkar det oklart vad som händer med verksamheten, det vill säga om arkivet överhuvudtaget ska kunna fullfölja uppdraget", skriver Siv Holma till kulturministern och fortsätter:

"Sedan Statens Filminstitut fått instruktioner att koncentrera sig på långfilm och biograffilm verkar alltså arkivverksamheten och behovet av bevarande av äldre film ha hamnat i skymundan. Det handlar här om filmer som beskriver platser och miljöer, verksamheter av skilda slag, människors arbete och fritid, filmer som propagerar och dokumenterar.

Så vitt jag kan förstå riskerar man, om det görs ett uppehåll i verksamheten, dels att viss film går helt förlorad under mellantiden, men dels också att ovärderlig fackkunskap går förlorad, eftersom den gamla typen av film ställer helt andra krav än den som producerats med modern teknik.

Den förra regeringen gav Filminstitutet i uppdrag att "bevara filmer och material av film- och kulturhistoriskt intresse".

Jag hoppas att även denna regering kan stå bakom ett sådant uppdrag", avslutar Siv Holma.

Mer läsning

Annons