Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hissen svår för äldre

Annons

Visserligen är det inte en vanlig hiss som förflyttar människor upp eller ner genom ett hisschakt, via flera våningsplan.

Det är en enklare konstruktion som erbjuder rullstolsburna eller den som måste använda rullator chansen att slippa en besvärande halvtrappa som väntar i slutet på korridoren från huvudentrén sett.

Hissdörren ser ut som på vilken annan hiss som helst. Likaså knapparna. Men, det finns en märkbar skillnad. Tidningen har testat.

Den knapp som beordrar hissen att komma ner eller upp måste hållas intryckt. Det är således frågan om en teknik som finns på en del elverktyg eller på en motorsåg - "död mans grepp". Alltså, när vederbörande släpper trycket på knappen stannar maskinen.

Så gör också den här hissen. Samma moment väntar i själva hissen, knappen måste hållas intryckt.

Lennart (som av hänsyn till sin gamle förälder som bor på Lingongården inte vill framträda på bild eller med sitt rätta namn) berättar att han för egen del inte tänkte så mycket på konstruktionen tidigare.

- Men efter att jag själv råkade ut för en sjukdom som gjorde att jag tvingas använda rullator konstaterade jag hur tokigt det här är.

- När man är tvungen att ta stöd med båda händerna är det inte enkelt att stå där och trycka. Och även om det är frågan om en kort sträcka går hissen så himla sakta att det tar lång innan den är på plats.

Lennart berättar att flera äldre har stora problem med hissen. Många gånger räcker vare sig kraften i fingrarna eller synförmågan till för att manövrera hissen.

- Och då blir de stående här och måste vänta på hjälp. Dessutom händer det emellanåt att hissen helt enkelt stannar halvvägs. Jag har också sett någon med rullator som struntat i hissen och valt att släpa den i trappen.

- Jag tycker att det här måste uppmärksammas. Man kan verkligen fråga sig varför den här hissen inte kan fungera som de andra hissarna - att det räcker att trycka en gång på knappen.

Mer läsning

Annons