Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här var'e hantverk

/
  • Vinter inne, sommar ute. Luffarkonst i form av vintriga träd att ställa på lämplig plats inomhus. Lapptäcken till sängen. Eller honung från Blötberget. Urvalet är brett tack vare att många olika hantverkare är delaktiga i verksamheten.  Foto: Thomas Isaksson

Annons

Pajer, vårrullar och bullar. Honung och dalahästar, lapptäcken och korgar, en del i näver. Och smörknivar formade som kvinnolår med röda skor målade längst ut i handtaget.

- Det blir alltid diskussioner när folk ser de här knivarna sticka upp ur smörasken, säger Birgit Jansson, en av hantverkarna som driver kafét.

De uppräknade sakerna är bara ett urval av vad som säljs i skolbyggnaden i Gonäs, som fyller 100 nästa år. För den som är intresserad av bygden finns i ett av rummen också en bildutställning. De svartvita fotona visar folk från förr och bygden som den var då. Utställningen svarar Folkets hus för.

- Det kommer folk från sta'n, och härifrån och handlar och tittar. Och ibland hör man om att turister är här också, säger Birgit Jansson.

Det som säljs går oftast åt till nytt material åt de 20 hantverkarna som är engagerade i verksamheten. De inblandade sköter också brödbaket till kafét som möter besökaren direkt vid ingången. Det är alltid två som tjänstgör där, en sköter försäljningen av hantverk medan den andra servar kafégästerna.

- Jag har varit med här i fem år nu, och Hantverkscafét har väl drivits i en tio år snart, kanske mer. Och vi kör vidare så länge vi får, säger Birgit Jansson.

Mer läsning

Annons